Un formatge garrotxí, entre els millors d'Espanya segons els «gurmets»

Es tracta d'un dels productes de La Xiquella de Sant Esteve d'en Bas

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Adrià Costa
Nació
19 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:42h
El formatge és un dels aliments estrella de la gastronomia mediterrània. Catalunya és un gran país fabricant d'aquest producte, i per això molts dels que es fan sigui a partir de vaca, cabra o ovella són reconeguts a nivell internacional. En aquesta ocasió, els premis arriben des de la capital de l'Estat.

A la fira Ifema de Madrid se celebra aquesta setmana el Saló Gourmets, que entre les seves activitats acull el GourmetQuesos, el campionats als millors formatges de l'Estat aquest 2023. Hi han participat fins a 820 formatges i s'ha tingut en comptes aspectes com el color, l'olor, el sabor i la textura. I sis de catalans han estat premiats pel criteri de seixanta jutges "gurmets":
 
  • Primer premi pel formatge de vaca curat: Saüll, de La Xiquella Formatges i Turisme Rural (Sant Esteve d'en Bas, la Garrotxa).
  • Segon premi pel formatge de vaca curat: El Pilós, Muuu Beee (Ripoll)
  • Tercer premi pel formatge de vaca curat: El Ferrer, Formatgeria Cal Music (El Mujal, Bages).
  • Primer premi pel formatge de cabra jove fet amb llet pasteuritzada: Garrotxa, Formatges Sant Gil d'Albió (Albió, Conca de Barberà).
  • Tercer premi pel formatge de cabra curat fet amb llet pasteuritzada: Vell Reserva, Formatges Muntanoyla (Sant Salvador de Guardiola, Bages).
  • Primer premi pel formatge de pasta tova amb escorça rentada: Tou Del MujalCabra Eco, Formatgeria Cal Music (El Mujal, Bages).