​Rumbus, el nou servei que vol resoldre la mobilitat a la Zona Volcànica de la Garrotxa

La nova línia de bus connectarà les Preses, Olot i Santa Pau, tindrà una tarifa diària de dos euros, tretze parades i una freqüència de pas de mitja hora

Diverses autoritats en la presentació del nou servei
Diverses autoritats en la presentació del nou servei | Pau Masó
31 de març del 2023
Actualitzat a les 16:29h
La Garrotxa ha presentat aquest divendres la que ha de ser una de les solucions definitives per a millorar la mobilitat turística a la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Des de fa anys, les situacions de col·lapse i aglomeracions de vehicles han estat afectant l'àrea de la Fageda, el Croscat o Santa Margarita. Per intentar evitar aquestes situacions, el Consell Comarcal, el Departament de Territori i Teisa han impulsat un nou servei de bus que busca resoldre les problemàtiques generades per la mobilitat turística a la zona central del parc natural.

Sota el nom de Rumbus, el nou servei connectarà els municipis de les Preses, Olot i Santa Pau amb tretze parades. A cada municipi hi haurà un aparcament dissuasiu perquè els visitants puguin deixar el cotxe i moure's només amb el Rumbus. A Olot l'aparcament de referència serà el que hi ha a l'esplanada situada dalt de l'estació d'autobusos (a l'avinguda de les Fonts), a les Preses estarà ubicat a la zona del Xingurri i a Santa Pau a l'entrada del poble. A més d'aquestes zones d'aparcament, el Rumbus també farà parada, per exemple a Bosc de Tosca, el carrer Mulleras d'Olot, Can Blanc, l'aparcament de la Fageda, la Cot o l'àrea del volcà Santa Margarita.

El nou servei es posarà en marxa el 22 d'abril i funcionarà en caps de setmana durant tot l'any. Els mesos de juliol i agost, i altres festius com Setmana Santa, el Rumbus funcionarà també de dilluns a divendres. Els horaris aniran de les 9 del matí fins a dos quarts de vuit de la tarda. La freqüència de pas serà de 30 a 60 minuts i el bitllet (que es podrà comprar al mateix bus) costarà 2 euros per dia. L'usuari podrà pujar al bus allà on vulgui i moure's de manera il·limitada durant tot el dia.
 

Un autobús de Teisa a punt per fer la ruta de Rumbus Foto: Pau Masó

 

"Inaugurem una nova etapa"

El nou servei s'ha presentat aquest divendres a l'estació d'autobusos d'Olot. A la presentació hi ha assistit el conseller de Territori, Juli Fernández, qui ha assegurat que el Rumbus és millor que agafar el vehicle privat: "Ens permet tenir una solució de mobilitat, jo diria, millor que el cotxe. Perquè ens permet poder gaudir del nostre temps d'oci sense pensar on hauré d'aparcar, sinó simplement gaudir. Crec que això ens ajuda molt a ser atractius".

El conseller comarcal de Mobilitat, Jordi Güell, ha explicat que el servei es va dissenyar inicialment per "alleugerir l'accés al medi natural" i "la pressió" que pateix la zona central del parc natural, però assegura que el servei també beneficiarà a la gent de la comarca. Per a Güell, la inauguració del nou servei és una "millora importantíssima": "Inaugurem una nova etapa de descoberta i de mobilitat dins la comarca. Ara oferim una manera de conèixer molt més lliurement tot el territori. El visitant pot agafar el bus, fer un tros a peu i travessar la Fageda, tornar a agafar el bus, anar a dinar a un restaurant, tornar a agafar el transport públic, visitar Olot i després tornar també amb autocar allà on ha deixat el vehicle privat", explica el conseller comarcal.

Es calcula que amb el nou servei de Rumbus es podria arribar a eliminar 400 vehicles que actualment accedeixen a la zona central del parc natural. També està previst que el servei s'ampliï pel que fa a rutes (cap a l'Alta Garrotxa) com pel que fa a modalitats (servei per al transport de bicicletes).
Arxivat a