​La Casa Masó de Girona reivindica el pintor olotí Xavier Montsalvatge

Una exposició mostra els múltiples vessants artístics d'aquesta figura catalana

Retrat de Xavier Montsalvatge
Retrat de Xavier Montsalvatge | Fundació Rafael Masó
Redacció
30 de març del 2023
Actualitzat a les 10:11h
La Fundació Rafael Masó inaugura aquest dijous al vespre una exposició dedicada a l'escriptor, pintor i mecenes noucentista Xavier Montsalvatge Iglésias (1881-1921). Es tracta d'una mostra artística que es podrà visitar a la Casa Masó que busca reivindicar la figura d'aquest olotí clau en la cultura catalana d'ara fa un segle però molt poc conegut.

L'exposició Xavier Montsalvatge, en terra de gestes i beutat s'estrenarà aquest dijous a la tarda a la Casa Masó i es podrà visitar fins al 4 de novembre. En aquesta mostra hi haurà un recull de les seves obres pictòriques i literàries, ja que Montsalvatge tenia múltiples facetes en l'àmbit artístic. El gironí d'arrels olotines escrivia, pintava i també feia de mecenes d'artistes locals i estrangers.

De fet, Xavier Montsalvatge va arribar a Girona el 1896 i de seguida es va implicar en el teixit cultural i polític de la ciutat. Va conèixer Miquel de Palol, Prudenci Bertrana i Carles Rahola, que van ser amics durant molts anys. La seva activitat literària va ser especialment prolífica fins al 1910.

En la seva joventut va publicar narracions en diverses revistes i també un recull d'elles a Ombres (1906). La seva obra tenia una marcada influència del decadentisme d'arrel francesa, tot i que també hi havia la tradició romàntica de tema muntanyenc i tractava els drames rurals modernistes. Habitualment en la seva obra incloïa elements eròtics i cruels que van caracteritzar un estil propi d'escriptura.
 

De la pintura a l'ebenisteria

A partir del casament amb Mercè Bassols el 1910, Montsalvatge va obrir-se a la pintura, l'ebenisteria i l'exlibrisme. A més, també va començar a fer de mecenes amb iniciatives com la societat Athenea (1913) i va publicar el llibre Terra de gestes i beutat. Girona (1917). En aquest període, Xavier Montsalvatge assumeix l'estètica i els ideals del Noucentisme. Era alt, prim, gentil, intel·ligent, de maneres aristocràtiques i de gran bondat, segons el recorden. Va morir als 40 anys, després de tornar al seu Olot natal. A més, van ser els pares del compositor que porta el mateix nom: Xavier Montsalvatge.
 

Activitats paral·leles

L'exposició de la Casa Masó es complementa amb una sèrie d'activitats que inclouen visites comentades amb Josep Pujol i Coll; un recital de textos de Monsalvatje, a càrrec de la professora de Filologia Catalana de la Universitat de Girona (UdG) Margarida Casacuberta, i una tertúlia amb Casacuberta i els tres autors del llibre que s'ha publicat amb motiu de l'exposició, Josep Pujol, Eva Vàzquez i Lluïsa Faxedas. Les activitats de l'exposició compten amb la col·laboració de la Càtedra Víctor Català d'Estudis sobre el Modernisme de la UdG.
Després de la Casa Masó, l'exposició serà itinerant i es podrà veure al Museu Municipal Josep Aragay de Breda.
Arxivat a