​El Tribunal de Contractes dona llum verda als lectors de matrícules de la Garrotxa

L'òrgan ha desestimat els recursos de dues empreses que es van presentar a la licitació del servei

Les Preses serà un dels punts on està previst la instal·lació de lectors
Les Preses serà un dels punts on està previst la instal·lació de lectors | Martí Albesa
27 de març del 2023
Actualitzat a les 16:42h
Llum verda a la contractació i compra dels lectors de matrícules per a la Garrotxa. Des de feia gairebé un any el tràmit estava parat a causa d'un recurs que van presentar dues empreses licitadores. Després de deu mesos, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat els recursos presentats i ha donat llum verda al Consell Comarcal de la Garrotxa perquè segueixi amb la contractació que havia fet.

L'òrgan garrotxí va adjudicar el maig del 2022 el subministrament, la instal·lació i el servei del manteniment de les tretze càmeres lectores de matrícules als accessos en diversos municipis garrotxins. Al concurs públic s'hi van presentar sis empreses i la guanyadora va ser Alphanet. Pocs dies després de l'adjudicació, dues empreses licitadores que van quedar excloses van presentar un recurs al Tribunal de Contractes per qüestions de forma amb la intenció d'anul·lar l'adjudicació que havia fet el Consell.

Ara, deu mesos després, el Tribunal de Contractes ha sentenciat que el Consell Comarcal de la Garrotxa va fer correctament l'adjudicació i s'han desestimat els dos recursos que van presentar les empreses.

D'aquesta manera, i després de diversos entrebancs administratius i legals, el projecte impulsat pel Consell Comarcal podrà seguir endavant i iniciar-se la seva posada en marxa. Es calcula que en un termini de quatre mesos els lectors podrien estar ja instal·lats. Segons aquests terminis, la xarxa de lectors podria estar operativa el pròxim estiu.
 

Un projecte engegat el 2016

La xarxa de lectors de matrícules de la Garrotxa és un projecte que el Consell Comarcal està intentant impulsar des del 2016 després que el Consell d'Alcaldes reclamés la mesura. Consisteix en la instal·lació de 13 lectors de matrícules que s'instal·laran a set municipis de la comarca. L'objectiu és ubicar els lectors als principals accessos viaris de la Garrotxa per així detectar vehicles que estiguin fitxats pels Mossos d'Esquadra i alertar el cos en cas que algun entri a la comarca. 

Cada ajuntament assumeix una part del cost en funció del nombre de lectors ubicats al seu municipi. En aquest sentit es situaran 3 lectors a Sant Joan les Fonts, 2 a les Planes, les Preses, Sant Jaume de Llierca i a la Vall de Bianya, i 1 a Besalú i a Maià de Montcal.

El projecte ja va haver de superar el 2019 diversos entrebancs tècnics i legals. Ara s'ha trobat amb un nou contratemps administratiu. L'objectiu del Consell era tenir instal·lats els lectors el setembre passat, finalment, a causa dels recursos que han encallat l'adjudicació, el sistema s'acabarà instal·lant un any tard.