1 de 10

​El Pirineu, sense reserves de neu

A l'Alt Pirineu el gruix de neu és el més baix en tres dècades mentre que al Ripollès i la Cerdanya ja no en queda

Una estació d'esquí nòrdic del Pirineu sense neu | Albert Lijarcio / ACN
per Arnau Urgell i Vidal, Ripoll | 27 de març de 2023 a les 11:09 |
La sequera està deixant els embassaments sota mínims, amb un 27% de la seva capacitat total. Destaca el cas de Sau que, ja per sota del 7%, s'encamina cap al seu rècord històric que es va registrar el segle passat en la sequera del 1985-1990.

Tanmateix, un altre element per a la preocupació és la manca de reserves de neu al Pirineu, entre el 70 i el 100% menys que la mitjana. Mentre a l'Alt Pirineu es registren els pitjors gruixos en tres dècades, en punts del Pirineu oriental ja fa dies que no en queda.
 

Les altes temperatures de les darreres setmanes han accelerat el desglaç i han permès frenar temporalment el descens de les reserves hídriques als pantans. Això sí, encara complica més la primavera i fa més imprescindible que mai que plogui amb amb abundància les properes setmanes.

 

Alt Pirineu: de 150 a 20 centímetres

En aquesta època de l'any a la Val d'Aran i l'Alt Pallars encara hi queda molta neu. En aquest sentit, segons explica el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), estacions com la Bonaigua (2.266 metres) o Certascan (2.400 metres) solen superar el metre i mig de neu. Tot i això, enguany no passen dels 20 centímetres, una quantitat mínima que no s'havia registrat mai en els 26 anys de dades disponibles.
 

La situació és similar a la resta de Pirineu i Prepirineu occidental. Després d'un desembre i un inici de gener amb una innivació normal, les altes temperatures i la manca de nevades han accelerat el desglaç.

D'aquesta manera, l'estació de Boí a l'Alta Ribagorça (2.535 metres) no passa dels 24 centímetres, lluny del metre de mitjana que caldria esperar en aquesta època de l'any. D'ençà que hi ha registres, només el 2005 (13 centímetres), la situació era pitjor.
 

Un hivern per oblidar al Pirineu oriental

El Pirineu oriental acostuma a tenir un desembre i un gener força sec, mentre que a partir del febrer les nevades són molt més freqüents. Enguany, més enllà de la nevada del 8 i 9 de febrer, les precipitacions han estat molt escasses.

Aquest fet ha provocat que a les estacions de Malniu, a la Cerdanya (2.230 metres) i a Núria (1.971) ja fa dies que no hi hagi gruix de neu, malgrat que la mitjana per aquesta època de l'any s'hauria de situar entorn dels 30 i els 20 centímetres, respectivament.
 

La manca de neu, les altes temperatures i el vent ja han obligat a tancar en aquest sector l'estació de Vallter, mentre que la resta d'estacions continuen a mig gas per intentar arribar fins a Setmana Santa.

 

Participació