​Olot, capital catalana de pediatria mediambiental

L'Hospital d'Olot ha celebrat aquest divendres unes jornades de referència nacional coincidint amb una nova plantada de plançons

Una de les conferències que ha tingut lloc aquest matí a l'Hospital d'Olot
Una de les conferències que ha tingut lloc aquest matí a l'Hospital d'Olot | Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa
24 de març del 2023
Actualitzat a les 12:30h
L'Hospital d'Olot fa temps que treballa per ser el centre de referència a Catalunya en pediatria ambiental i aquest divendres ho ha demostrat. Desenes de professionals vinguts d'arreu del país han assistit a una jornada d'àmbit català que s'ha celebrat a la sala de conferències del centre garrotxí. En ella hi han participat professionals de l'àmbit sanitari a més de tècnics mediambientals, educadors o famílies interessades en la qüestió. Entre els ponents, hi ha hagut referents d'altres institucions de l'estat espanyol.

"S'ha parlat de reptes com canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. La infància és la principal afectada per aquests dos grans reptes per a la salut mediambiental. També parlem de les solucions, de com podem treballar en entorns escolars més saludables, com podem desplaçar-nos d'una manera més saludable o com podem reforçar el nostre contacte amb la natura per millorar la nostra salut i la del planeta", explica un dels coordinadors de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Hospital d'Olot, Ferran Campillo.

És el segon any que l'Hospital d'Olot organitza la Jornada de Salut Mediambiental Pediàtrica. Des de primera hora del matí i fins al migdia diferents professionals han tractat qüestions relacionades en aquest àmbit de la salut i posaran sobre la taula aspectes, reptes i preocupacions que han recollit els últims anys com, per exemple, el joc dels infants: "Estem veient com cada vegada més els nens passen més temps en espais tancats i el seu joc té lloc en espais tancats. El contacte amb la natura els fa sortir a jugar en espais oberts. També es fomenta hàbits relacionats amb la socialització o la salut mental", diu Campillo.

Per al pediatre garrotxí, si el contacte amb la natura "fos una pastilla que poguéssim receptar", les farmacèutiques "se la rifarien" a causa dels avantatges que té. I és que des de l'Hospital d'Olot han detectat que hi ha moltes famílies que no trepitgen entorns naturals: "Trobem que hi ha moltes famílies passen un mes o, fins i tot, un any sense trepitjar un parc urbà, un bosc o la platja. Tot i viure en un lloc tan privilegiat com la Garrotxa, hem de fer també una tasca de foment de la prescripció de natura", assegura Campillo.
 

Una xarxa catalana

Per fomentar aquests hàbits, la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l'Hospital d'Olot vol convertir-se en referència catalana. De moment, és l'única que hi ha al país i ja s'ha començat a crear una xarxa entre hospitals i centres d'atenció primària en aquesta matèria: "El nostre repte és expandir i portar les nostres activitats a tot el territori català. Hem creat la xarxa de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica perquè els infants catalans puguin tenir a prop seu algun referent en salut mediambiental pediàtrica", explica el doctor olotí. A més, també ja hi ha professionals d'arreu de Catalunya que han vingut a Olot a formar-se en pediatria mediambiental.
 

Una família plantant un plançó a l'Hospital d'Olot Foto: Pau Masó

 

Nova plantada de plançons

Coincidint amb la jornada professional, l'Hospital d'Olot també ha aprofitat el dia per fer una nova plantada de la iniciativa "Un nadó, un arbre" que impulsa la unitat pediàtrica del centre. Consisteix a regalar un arbre a totes les famílies que veuen néixer un fill a l'hospital. La iniciativa va néixer fa dos anys, compta amb el suport de l'Agrupació Naturalista de la Garrotxa i es calcula que ha servit per plantar uns 300 arbres.

Aquest divendres, la plantada s'ha canviat de lloc. Fins ara es feia al bosquet dels Tres Roures i ara s'ha establert un prat entre l'hospital i un supermercat proper. L'anterior espai ha quedat petit i també es troba amenaçat per la construcció d'un vial d'accés a la futura variant d'Olot.
Arxivat a