La xarxa de lectors de matrícules de la Garrotxa, encallada al Tribunal de Contractes

Dues de les empreses que van participar en la licitació van presentar recurs i ja fa gairebé un any que el Consell Comarcal espera resposta

Imatge de dues càmeres lectores de matrícules
Imatge de dues càmeres lectores de matrícules | ACN
22 de març del 2023
La xarxa de lectors de matrícules de la Garrotxa es troba encallada al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. El Consell Comarcal va adjudicar el servei el maig del 2022, però dues empreses que es van presentar a la licitació, han presentat recurs. Això ha paralitzat el projecte garrotxí que fa set anys que s'intenta materialitzar.

El Consell Comarcal va llençar la licitació de servei i la instal·lació de les càmeres a diversos municipis de la Garrotxa a la tardor del 2021. En total s'hi van presentar sis empreses i el maig del 2022, el Consell va adjudicar el contracte a Alphanet Security Systems, una empresa de Mataró amb quinze anys d'experiència en el sector de la seguretat i la tecnologia. Pocs dies després de l'adjudicació, però, dues de les empreses licitadores van presentar recurs.

El cost de la licitació puja als 267.000 euros i supera els 100.000 que marca el Tribunal de Contractes per poder presentar recurs. A més, recórrer és gratuït i això fa que moltes empreses decideixin fer-ho. Això ha fet que el Tribunal de Contractes hagi quedat saturat i el termini de resposta pugui arribar a ser d'un any. Aquest és el temps màxim que té el tribunal per resoldre els casos i en el cas de la xarxa de lectors de la Garrotxa va per aquest camí. Com a molt tard, el Tribunal de Contractes s'hauria de pronunciar el pròxim mes de maig.

Segons fonts del Consell Comarcal, les dues empreses que van presentar recurs ho van fer per una qüestió de forma. L'òrgan garrotxí demanava a la licitació que les dades que recollissin els lectors de matrícules anessin directament a una base de dades dels Mossos d'Esquadra i no es guardessin a cap espai remot o al núvol. Segons les empreses demandants, la seva proposta complia aquest requisit, però segons el Consell, no.
 

La xarxa de lectors de la Garrotxa, un projecte iniciat el 2016

La xarxa de lectors de matrícules de la Garrotxa és un projecte que el Consell Comarcal està intentant impulsar des del 2016 després que el Consell d'Alcaldes reclamés la mesura. Consisteix en la instal·lació de 13 lectors de matrícules que s'instal·laran a vuit municipis de la comarca. L'objectiu és ubicar els lectors als principals accessos viaris de la Garrotxa per així detectar vehicles que estiguin fitxats pels Mossos d'Esquadra i alertar el cos en cas que algun entri a la comarca.

El projecte ja va haver de superar el 2019 diversos entrebancs tècnics i legals. Ara s'ha trobat amb un nou contratemps administratiu. L'objectiu del Consell era tenir instal·lats els lectors el setembre passat, ja que la instal·lació té un termini de dos mesos. Si el Tribunal de Contractes es pronuncia a favor del Consell, els lectors podrien estar instal·lats passat l'estiu. Si es pronuncia a favor de les empreses demandants, la instal·lació es podria retardar encara més.