​Creix la delinqüència a Olot

La ciutat registra 50 fets delictius per cada mil habitants, una dada que no s'havia vist en l'última dècada

La Junta Local de Seguretat d'Olot aquest dijous al matí
La Junta Local de Seguretat d'Olot aquest dijous al matí | Martí Albesa
16 de març del 2023
Actualitzat a les 16:37h
Olot veu com el nombre de delictes ha anat a més els últims mesos i, sobretot, l'últim any. Actualment, segons el Departament d'Interior, a Olot es produeixen 50 delictes per cada mil habitants. Tot i estar per sota la mitjana catalana (78 delictes), la dada de la capital de la Garrotxa és la més alta de l'última dècada

Aquest 2023, la ràtio de delictes és cinc punts més alta que l'últim any i gairebé 20 més que el 2015 (31), segons l'Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa. Abans de la pandèmia, la ràtio s'havia arribat a situar a 44 delictes per cada mil habitants el 2018. El 2020, en plena crisi de la covid es va reduir fins a 34 i ara s'ha situat a 50.

Entre els fets que més han augmentat hi ha les estafes i els delictes viaris. La Policia Local d'Olot va posar 43 denúncies el 2022 per conduir sota l'efecte de l'alcohol o les drogues. Aquesta xifra, per exemple, és un 10% més alta que el 2021. Pel que fa als Mossos d'Esquadra, del març del 2022 al març del 2023, han registrat 1.829 delictes a Olot, un 11% més que el mateix període del 2021. D'aquests, els delictes contra el patrimoni han augmentat un 9% i contra les persones un 20%.
 

El conseller d'Interior: "Olot és una ciutat segura"

Totes aquestes dades s'han posat damunt la taula a la Junta de Seguretat d'Olot que s'ha celebrat aquest dijous al matí. A la trobada hi ha assistit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui, tot i les dades, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador: "Olot és una ciutat segura. Ho és per les dades comparades amb relació al conjunt del país. Però, efectivament hi ha d'haver preocupació. Cal posar l'accent a aquelles coses que més preocupen". Per a l'alcalde d'Olot, Pep Berga, que la mitjana delictiva de la ciutat estigui 28 punts per sota la catalana és una bona notícia, però "no consola a qui han robat" i per això ha reclamat més efectius al conseller.
 

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena i l'alcalde d'Olot, Pep Berga Foto: Martí Albesa

 

Més mossos a la Garrotxa

Precisament Helena ha assegurat que aquest mateix agost molt probablement s'incorporaran nous agents a la comissaria de Mossos de la Garrotxa. Els últims anys se n'han incorporat aproximadament una desena i ara se n'esperen més. "Molt probablement sí, perquè el cos de Mossos creixerà i, per tant, el conjunt de comissaries creixerà. És una necessitat que el cos creixi. Malauradament, hem estat cinc o sis anys sense concretar Mossos en aquest país i això ha estat un greu error", ha assegurat Elena.
 

Multireincidència i ocupacions, també a la Junta de Seguretat

A la Junta de Seguretat Local d'Olot d'aquest dijous també s'hi ha tractat la multireincidència i les ocupacions d'habitatges. Helena ha assegurat que Olot també està per sota la mitjana catalana d'ocupacions il·legals, però ha reclamat més eines jurídiques per fer-hi front. Actualment, a Olot hi ha 156 habitatges ocupats il·legalment, dels quals gairebé un 40% són ocupacions incíviques. Durant el 2022, la Policia Local ha fet 345 actuacions relacionades amb les ocupacions i n'ha evitat 15.

A la Junta Local de Seguretat d'Olot també hi ha assistit la directora general d'Administració de Seguretat, Sonia Andolz, el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Joan Mayoral, la regidora de Seguretat d'Olot, Mariona Camps, i el comissari en cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milán. A més d'efectius de la Policia Municipal, Mossos, Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Emergències i Agents Rurals.
Arxivat a