​L'última edició de la Romànic Extrem de Bianya comptarà amb més de 1.000 corredors

Els organitzadors admeten que han rebut ofertes per continuar amb la cursa, però, de moment, han decidit aturar-la després de deu edicions

Imatge d'arxiu de la Romànic
Imatge d'arxiu de la Romànic | Martí Albesa
Redacció
08 de març del 2023
Actualitzat a la 13:53h
La Romànic Extrem s'acomiadarà aquest mes de març per la porta gran. Després de deu edicions i tres anys sense organitzar-la a causa de la covid, l'organització ha decidit que aquest 2023 serà l'últim any d'una de les curses de muntanya més emblemàtiques de la Garrotxa.

La prova de la Vall de Bianya s'acomiadarà amb més de 1.000 inscrits, la majoria vinguts de fora les comarques gironines. Tots ells formaran part dels tres recorreguts amb què comptarà la prova: una "minimarató" de 12 quilòmetres, una mitja de 21 i una marató de 42. El recorregut de totes les distàncies serà nou i passarà per algunes de les esglésies romàniques del municipi.

"Fa deu anys presentàvem una bogeria de projecte que volíem fer cinc o sis persones per ensenyar aquest pati que tenim a la Vall de Bianya. Després de deu anys, penses en tot el que ha passat, la gent que hem conegut i el posicionament de marca de la Romànic. Amb això ja ens podem donar satisfets del que hem aconseguit", diu David Darné, organitzador de la Romànic.
 

Roda de premsa de presentació de la desena la Romànic 2023 aquest dimecres Foto: Pau Masó


La cursa de la Vall de Bianya tindrà lloc el diumenge 26 de març i comptarà amb corredors reconeguts com Marc Ollé, Diego Arroyo, Aina Cusí o Anna Capdevila. També n'hi haurà 19 que hauran corregut les deu edicions. Un d'ells és el garrotxí Miquel Henderickx: "És una cursa que és de casa i et crida. Conec molta gent que durant tots aquests anys quan arribava l'època de la Romànic Extrem tenien el calendari marcat. És una prova espectacular que promou el territori".
 

"Hem rebut ofertes"

La desaparició de la Romànic Extrem està motivada per tres factors: la pèrdua de persones importants a l'organització, la desconnexió que ha provocat la covid i la dedicació que suposava l'organització. La prova no està previst que es faci el 2024, tot i que Darné admet que han rebut ofertes i que s'asseuran a parlar: "Hem tingut una oferta per part d'una empresa, però no n'hem parlat perquè la nostra resposta va ser que estàvem centrats en la desena edició. Un cop s'acabi en parlarem".

El també tècnic de l'Ajuntament de la Vall de Bianya assegura que tenen molt clar com ha de ser l'organització de la cursa i que no veuen fàcil que una empresa externa tingui el tacte que han tingut des del consistori en les últimes deu edicions: "Nosaltres tenim molt clar que organitzem una cursa al pati de casa i l'hem de respectar. Que vingui una empresa de fora, ho veiem complicat perquè sabem el que a nosaltres ens costa sent d'aquí. No veiem clar que algú de fora vingui a fer el mateix. Tot i això, se'n parlarà"