​S'activa el Pla Neucat a la Garrotxa

Protecció Civil preveu que es puguin acumular 10 centímetres de neu a 700 metres i que nevi puntualment a 400

La carretera de Bracons en la nevada que va caure fa quinze dies a la comarca
La carretera de Bracons en la nevada que va caure fa quinze dies a la comarca | Pau Masó
Redacció
06 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:45h
Protecció Civil ha activat aquest dilluns el Pla Neucat en fase d'alerta a la Garrotxa. L'avís és per dilluns 6 i dimarts 7 de febrer. La previsió és que pugui nevar a diferents comarques de l'est de Catalunya, entre elles la Garrotxa.

Per aquest dilluns, el Servei Meteorològic de Catalunya informa que es podria superar el llindar de gruix de 2 centímetres a cotes superiors als 500 metres a la Garrotxa, la Selva i l'Alt Empordà. Per això, Protecció Civil ha situat en "baix" l'episodi de neu per aquest dilluns.
 
El risc, però, pujarà a "alt" aquest dimarts. La previsió meteorològica indica que aquest 7 de febrer a la Garrotxa es podria superar el llindar de 10 centímetres de neu de bon matí a una cota que se situarà al voltant dels 700 metres, però pot baixar localment als 400 (on se situa la ciutat d'Olot. A la tarda, la cota pujarà fins als 900 metres al litoral i prelitoral. Durant tot el dia, a la Serralada Transversal i al Pirineu Oriental s'hi poden acumular més de 40 centímetres per sobre els 1.500 metres.

De cara a dimecres, la cota de neu se situarà als 900 metres, però la precipitació viatjarà fins a l'extrem sud del país, és a dir a les comarques del Montsià i el Baix Ebre.
 

L'evolució del risc de neu que fa Protecció Civil de cara a dimarts. Foto: Protecció Civil


Davant aquest episodi de llevant, Protecció Civil demana als transportistes que consultin l'evolució de les previsions meteorològiques a l'hora de desplaçar-se. En cas de neu o gel damunt la calçada en qualsevol fase d'activació del Pla Neucat, els vehicles de transport de mercaderies perilloses (ADR) de més de 7.500 kg de MMA o MMC de les classes 1 (explosius) i 3 (inflamables), no poden circular i hauran d'estacionar de forma segura fora de la via, fins que es garanteixi la seguretat de la circulació després de l'actuació dels serveis de manteniment i conservació de les carreteres.

Si les previsions es compleixen, el d'aquest dimarts serà el segon episodi de neu que viu la Garrotxa aquest 2023. El passat 24 de gener les zones més altes de la comarca es van enfarinar amb una nevada que va deixar pocs centímetres. La d'aquest dimarts es preveu que sigui una mica més forta a les mateixes cotes, i anecdòtica a cotes més baixes.