1 de 10
medi ambient

​Acció Climàtica instal·larà trampes per a senglars a Rocacorba

Es tracta de les Pig Brig Trap i també se n'ubicaran a les Gavarres

Senglars capturats amb una trampa «Pig Brig Trap» | Cedida a l'ACN per Pig Brig
per Pau Masó, Olot | 31 de gener de 2023 a les 10:31 |
Acció Climàtica té localitzats els dos punts on pretén instal·lar les primeres trampes per a senglars de Catalunya. Després d'una prova pilot a l'Alt Empordà, el Departament preveu ubicar-ne a dos indrets de les comarques gironines. Un d'ells és Rocacorba, una serralada situada al municipi de Canet d'Adri i a cavall de la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Segons ha pogut saber Nació Garrotxa, aquesta seria una de les primeres ubicacions del país on s'instal·larien aquesta mena de trampes anomenades Pig Brig Trap.

L'altre punt, també a les comarques gironines, seria el massís de les Gavarres, entre el Gironès i el Baix Empordà. D'aquesta manera, Acció Climàtica atacaria dues zones amb alta freqüència de senglars i la mesura, és molt possible, que vagi acompanyada de la declaració de l'emergència cinegètica en aquests dos punts. El Departament ja va informar que a principi d'aquest 2023 es declararia l'emergència.


La instal·lació de les trampes per a senglars a Rocacorba i les Gavarres seria la instauració d'un sistema que ha demostrat ser eficaç en les proves pilot que es van fer als Aiguamolls de l'Empordà. Durant els últims mesos, els Agents Rurals van estar provant aquesta tècnica a l'estany del Tec, prop d'Empuriabrava. Amb només quatre dies, es van capturar més de quaranta senglars. El sistema és molt senzill: es tracta d'una estructura circular de xarxes amb aliment a l'interior. Un sistema de càmeres permet detectar la presència d'animals i quan és el moment adequat, la infraestructura s'activa perquè quedi blindada i els animals no puguin sortir-ne.
 
Les trampes i la declaració d'emergència cinegètica formen part del pla de xoc que el Departament d'Acció Climàtica va aprovar a principis del 2022 per fer front a la superpoblació de senglars i reduir els danys que causa l'espècie, sobretot, als conreus. El pla està dotat amb més de 10 milions d'euros i pretén frenar l'expansió d'aquest animal. Es calcula que la població de senglar s'ha triplicat a Catalunya en els últims deu anys i la majoria, fins a dues terceres parts, s'ubiquen a les comarques gironines. Actualment, es calcula que arreu del país hi ha uns 200.000 exemplars i que, en algunes parts del territori, la densitat de l'espècie arriba a ser de fins a quinze exemplars per quilòmetre quadrat.

 

Participació