1 de 10
Mobilitat

​La Garrotxa preveu incorporar-se a l'ATM de Girona a l'abril

És la data que ha comunicat la Generalitat perquè la comarca pugui beneficiar-se de tarifes molt més barates

L'estació d'autobusos d'Olot | Martí Albesa
per Pau Masó, Olot | 30 de gener de 2023 a les 08:00 |
El mes d'abril la Garrotxa espera fer un pas important en l'àmbit de la mobilitat: integrar-se a l'Autoritat Territorial de la Mobilitat de Girona (ATM). Aquest pas significarà, principalment, un gran benefici econòmic per als usuaris que fan viatges entre la Garrotxa i la resta de demarcació.

La integració de la Garrotxa a l'ATM de Girona es va anunciar l'abril del 2022. Estava previst que fos realitat la tardor passada i ara la Generalitat ha posat l'abril com a nova data. Això vol dir que, si es compleix el nou calendari, la integració es farà efectiva un any després d'anunciar-se.

Actualment, els municipis de la Garrotxa estan aprovant a través dels plens municipals la integració a l'ATM. Olot o Sant Joan les Fonts, per exemple, ja ho han fet. Cada municipi haurà d'aportar una xifra econòmica específica per entrar-hi a formar part. En el cas de la capital garrotxina és de 100.000 euros.
 

Viatges un 70% més barats

El principal benefici de la integració el notaran els usuaris, ja que el preu del bitllet es desplomarà. Es preveu que en alguns casos el preu pugui rebaixar-se un 70%, per exemple, en les línies entre Olot a Girona. Actualment, anar d'Olot a la Universitat de Girona costa sis euros fent transbord al transport urbà de la ciutat gironina. A partir de la integració tarifària, el preu del bitllet passarà a valdre només 1,56 euros.
 

Alguns dels títols de l'ATM de Girona Foto: ATM Girona


Els descomptes només seran per aquells viatgers habituals, és a dir en els títols multiviatge. El preu no canviarà per aquells viatges únics de només anada o tornada. Amb això es vol fomentar l'ús del transport públic. A més, els menors de 16 anys podran viatjar gratuïtament per tota la demarcació. Fins ara, l'ATM comptava amb la T-12, una targeta que ara passarà a ser T-16 i que permetrà que els adolescents puguin viatjar gratuïtament.

"És una oportunitat molt bona pel que fa a les tarifes, ja que es veuran reduïdes de manera molt significativa", diu el regidor de Mobilitat d'Olot, Agustí Arbós, qui també marca com a objectiu acabar integrant la comarca a la tarifació catalana: "L'objectiu és que arribi també la integració tarifària en l'àmbit català, una cosa que ara no existeix, però que si totes les comarques ens anem adherint a les nostres demarcacions de referència, esperem que aviat sigui una realitat".

L'ATM de Girona està formada per una cinquantena de municipis de la demarcació i engloba tres sistemes de transport: el bus urbà, l'interurbà i el tren. Amb la integració, l'usuari pot viatjar entre diferents operadores i transport amb un mateix títol o bitllet.

 

Participació