​Educació reforça els centres educatius de la Garrotxa amb una trentena de nous professors

En total, els centres garrotxins han incorporat 34,5 noves dotacions de professorat que compensaran la reducció de l'horari lectiu

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | ACN
17 de gener del 2023
Actualitzat a les 9:40h
Des de l'1 de gener les escoles i instituts compten amb més professors. El Departament d'Educació ha contractat 3.566 dotacions de professorat per als centres educatius públics per compensar la reducció d'una hora setmanal en l'horari lectiu del professorat pactada amb els sindicats. Aquesta ampliació de plantilla ja és efectiva des d'aquest mes de gener i a la Garrotxa s'han adjudicat un total de 34,5 dotacions.

Les dotacions adjudicades a la Garrotxa equivalen a una trentena de professors, ja que una dotació és un professor en jornada completa, tot i que alguns centres han aprofitat per redistribuir jornades i encaixar, segons les necessitats, les dotacions que els hi tocaven. És el cas del Bosc de la Coma d'Olot, on han obtingut 7,5 dotacions: "Ens ha vingut un professor de fora i els altres cinc els hem obtingut d'ampliar les mitges jornades del centre a jornades completes. Ho valorem positivament. Vam optar per mirar les necessitats pedagògiques que hi havia al centre i decidir com distribuíem les dotacions dins les especialitats", diu el seu director Marc Valls.

Els centres remarquen que el reforç és benvingut, tot i que van conèixer la mesura a finals d'octubre i sense concrecions. Això els ha suposat un esforç haver de reorganitzar l'horari lectiu i de professorat a mig curs: "Voldríem molts més professors, però benvinguts siguin. Sí que va suposar un problema el fet d'haver de reorganitzar els horaris a mig curs. És una cosa que es podia esperar a final de curs o començar el setembre. Elaborar uns horaris d'un institut gran com el Bosc de la Coma ens hi estem dos mesos", diu Valls.
 

Què més fa falta als centres educatius?

Els centres també alerten que encara hi ha deures per fer, sobretot, en els perfils de professors: "Es necessiten altres figures pedagògiques, com un tècnic d'integració social o tenir més dotacions a les aules d'acollida. Calen professionals més específics per atendre la diversitat a tots els centres", explica el director del Bosc de la Coma.

La incorporació dels nous professors s'ha fet d'acord amb els procediments regulat de la borsa de treball de personal docent. A les comarques gironines s'han assignat 462,5 professors (195,5 a primària i 267 a secundària). A la Garrotxa s'han assignat un 7,5% de les dotacions totals de la demarcació. Amb la reducció d'hores lectives, la jornada queda de la següent manera: 23 hores setmanals lectives per als mestres d'educació infantil i primària; 20 hores per als d'educació de persones adultes i 18 hores per al professorat que imparteix la resta d'ensenyaments de règim general i especial.