​L'Ajuntament d'Olot destinarà gairebé 500.000 euros a pintar les façanes de la plaça Major

El consistori subvencionarà als veïns el 90% de l'obra

Algunes de les façanes de la plaça Major d'Olot
Algunes de les façanes de la plaça Major d'Olot | Pau Masó
16 de gener del 2023
Fa poques setmanes l'Ajuntament d'Olot va aprovar inicialment al ple municipal les bases que regulen les subvencions per a la rehabilitació cromàtica de les façanes de la plaça Major. Es tracta d'una convocatòria d'ajuts que s'inclou en el pla de millora de la plaça que es va aprovar a finals del 2022 i pretén fer un rentat de cara a l'espai.

L'Ajuntament dotarà la convocatòria per pintar façanes amb 495.000 euros que s'afegiran als també 500.000 per a les obres que detalla el projecte de millora de la plaça. En total, doncs, l'Ajuntament invertirà pràcticament un milió d'euros en la millora de l'espai que implicarà el canvi de parterres, el soterrament dels cables elèctrics, la reparació dels desaigües, la retirada d'aparells d'aire condicionat i tendals, l'estandardització de les terrasses i la millora cromàtica de les façanes.

El pintat de les façanes anirà a càrrec de cada propietari, però amb la convocatòria que ja s'ha aprovat, l'Ajuntament finançarà fins al 90% de l'obra. D'aquesta manera, el consistori vol que la majoria de veïns ho tirin endavant. En total hi ha 19 façanes que donen a la plaça i que suposen una seixantena de propietaris. Segons el regidor del Nucli Antic, Estanis Vayreda, la majoria tenen intenció d'aprofitar la subvenció: "Hem parlat amb tots i ens sembla que s'hi acolliran més d'un 80 o un 90% dels propietaris. Hi ha algun cas que té dificultats jurídiques que impossibilita que s'hi pugui presentar o d'altres que han fet alguna rehabilitació molt recentment. Excepte aquests dos o tres casos, la resta de propietaris esperem que s'hi presentin".
 

Imatge actual de la plaça Major d'Olot. Foto: Pau Masó


La convocatòria només està oberta a la seixantena de propietaris que tenen un habitatge amb la façana a la plaça major. Tenint en compte la partida de mig milió que posa a disposició l'Ajuntament, de mitjana, a cada finca li tocarien més de 20.000 euros i a cada propietari uns 8.000. La subvenció que el consistori acabi entregant a cadascú dependrà, per exemple, dels metres de façana que hi hagi o la complexitat de l'obra. De moment, encara no hi ha data per a la convocatòria de les subvencions.

S'aprofitarà per agafar compromisos amb els propietaris de pisos buits

Un dels punts de la convocatòria d'ajuts per a les façanes, especifica que aquells propietaris que demanin la subvenció i tinguin l'immoble desocupat, hauran de pactar amb l'Ajuntament "les condicions i el termini màxim" per a "la finalització de les obres de reforma o rehabilitació interior a fi de permetre la utilització d'aquests pisos com a habitatge". D'aquesta manera, el consistori vol aprofitar l'ocasió per agafar el compromís d'aquells propietaris que tinguin pisos buits: "Molts propietaris veuen com una oportunitat aprofitar les obres de la façana per posar en joc els habitatges. No es tracta de posar-los una soga al coll, sinó que amb un temps raonable puguin presentar un projecte de rehabilitació", afirma Vayreda.

En tots els casos, la rehabilitació de l'interior de l'immoble aniria a càrrec del propietari, tot i que el consistori no descarta crear subvencions específiques que puguin ajudar també a la rehabilitació dels habitatges buits de la plaça. Actualment, el consistori ja ofereix ajudes per a la rehabilitació i també n'hi ha per part de la Generalitat. Es calcula que un 30% dels habitatges que donen a la plaça Major d'Olot (uns 25) estan buits i la majoria s'han de rehabilitar.
Arxivat a