1 de 10
política

​El PSC de Girona vol que els pressupostos de la Generalitat 2023 contemplin l'inici de les obres de les variants d'Olot i les Preses

El partit demana 80 milions en inversions a les comarques gironines per tancar "deutes històrics" al territori

El primer secretari del PSC a les comarques gironines, Marc Lamuà | ACN
per Redacció, Olot | 30 de desembre de 2022 a les 08:00 |
El PSC de Girona vol que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 incloguin inversions de 80 milions d'euros per tancar "deutes històrics" al territori. A la proposta que han fet arribar al Govern, els socialistes reclamen que els comptes de l'any vinent incloguin "partides específiques" per redactar el projecte del nou Trueta i el Campus de Salut, poder engegar l'obra de les variants d'Olot-les Preses i o destinar 15 milions a centres educatius. Dins aquest llistat, concreta el primer secretari del PSC de Girona, Marc Lamuà, s'hi inclou "posar fil a l'agulla" per retirar barracons, fer millores a l'institut Salvador Sunyer de Salt, un nou edifici a l'institut escola Vila-romà de Palamós o el nou institut de Vilafant.

Marc Lamuà assegura que des del PSC s'ha fet "tot el possible" perquè no hi hagués pròrroga dels pressupostos a Catalunya i que, ara com ara, "l'únic culpable" que a 1 de gener els comptes no estiguin aprovats és "el president de la Generalitat". El primer secretari dels socialistes gironins subratlla que, des d'aquest novembre, el PSC ha fet "fins a catorze reunions" per intentar desencallar el sí als pressupostos del 2023. Però també ha volgut deixar clar quines són les propostes que ells posen damunt la taula per donar suport als comptes.


A les comarques gironines, específicament, la proposta del PSC inclou inversions per valor de més de 80 milions. D'entrada, el primer secretari no ha amagat que el nou Campus de Salut és un "projecte cabdal" i, per això, el PSC reclama que aquest 2023 es consignin 2 milions per poder tirar endavant el projecte del nou Trueta. En paral·lel, dins aquelles inversions que considera estratègiques, Lamuà també hi situa desencallar les obres de les variants d'Olot i les Preses i que els comptes incloguin "partides específiques" per materialitzar-ne l'execució entre els anys 2024 i 2025.

La proposta dels socialistes també inclou partides que s'enfilen a 11 milions per a Girona ciutat. La més gran, de 5 milions, s'ha de destinar a eliminar l'amiant del carrer Barcelona. Aquí, de fet, Marc Lamuà ha recordat que fa pocs dies l'Ajuntament en bloc va donar suport a una moció del PSC perquè es fes efectiva la retirada del fibrociment, i ha desitjat que "aquesta unanimitat" també es traslladi al Parlament. Altres inversions a la ciutat són 1 milions per al nou CAP de l'Eixample (avui, sense partida), mig milió d'euros per al nou institut Ermessenda i mig més per a l'escola de música Isaac Albéniz, i 4 MEUR per al pla de millora de la planta de valorització energètica de Campdorà.

Carreteres i centres escolars

En infraestructures viàries, la proposta del PSC reclama destinar 15 MEUR per millorar diferents trams de la xarxa de carreteres. En concret, la GI-634 entre Colomers i Verges, la C-31 entre Verges i Torroella, la C-252 a Verges i la C-66 a la Bisbal. Destaquen també 20 milions per al perllongament de la C-31 entre el Pont del Príncep i l'estació de l'AVE a Vilafant, 3,5 MEUR per a la ronda nord de Figueres o 1 MEUR per a la variant est de Ripoll.


En paral·lel als projectes de carreteres, Marc Lamuà també ha posat l'accent en tot aquell paquet d'inversions que es refereix a centres educatius. Aquí, els socialistes reclamen destinar-hi 15 MEUR. Dins d'aquest global, hi ha 6 MEUR per al nou institut Salvador Sunyer de Salt, 4 MEUR per al nou institut de Sant Joan de les Abadesses, 2 milions per a cadascun dels projectes dels nous instituts a Lloret de Mar i Vilafant, 1 MEUR per al nou edifici a l'institut escola Vila-romà de Palamós i 30.000 euros per fer millores a l'escola de Portbou.

Lamuà, a més, ha subratllat que les diferents partides també han de servir per "posar fil a l'agulla" i retirar barracons dels centres educatius. "A les comarques gironines hi ha més de 72 centres que encara tenen algun barracó, alguns d'ells des de fa 27 anys; en aquest sentit, som la pitjor demarcació de Catalunya", ha assegurat Lamuà.


El llistat d'inversions a les comarques gironines que els socialistes han inclòs en la seva proposta es completa amb altres partides repartides arreu de la demarcació. Entre aquestes hi ha, per exemple, 2 MEUR per a una comissaria a Cassà de la Selva, 4 MEUR per ampliar dos ponts sobre el Ridaura a Platja d'Aro, 2 MEUR per ampliar el CAP de Palafrugell, 1 MEUR per remodelar la Casa del Mar de l'Escala o 2 MEUR per recuperar antics espais industrials i colònies al Ripollès.

Lamuà ha subratllat que "la política exigeix acords per millorar i transformar la nostra societat" i, en aquest sentit, ha afirmat que el PSC entén que les seves propostes són "raonables i necessàries" i "posen les bases per garantir el benestar de la ciutadania". "Per aquest motiu, exigirem que s'incloguin en els pressupostos per al 2023; aquest és el nostre paquet per poder-los aprovar", ha conclòs.

 

Participació