1 de 10
habitatge

L'habitatge cooperatiu aterra a la Garrotxa

Un grup de nou persones han començat a viure en una finca d'Argelaguer amb aquest model residencial que promou la idea de comunitat

La masia del Turrós, el primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa | Sostre Cívic
per Pau Masó, Argelaguer | 7 de desembre de 2022 a les 17:05 |
La Garrotxa ja ha vist néixer la primera experiència d'habitatge cooperatiu a la comarca. Es tracta del Turrós, una masia ubicada a Argelaguer que serà gestionada col·lectivament a través d'aquest model residencial. Un total de nou persones viuran en comunitat i seran alhora propietàries de l'immoble.

El projecte del Turrós ha estat impulsat per Sostre Cívic, una entitat barcelonina que fomenta el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús que és el que s'ha instaurat a la Garrotxa. També es compta amb el suport de Coop 75, una cooperativa de serveis financers. Entre les dues entitats i el grup de convivència s'ha aconseguit tirar endavant el projecte garrotxí.

Al Turrós ja hi viuen nou persones de diferents nuclis familiars i que van des dels 2 fins als 75 anys. Totes elles tenen una habitació privada d'uns 25 metres quadrats i comparteixen espais com el menjador, els lavabos o la cuina. Totes formen part d'una cooperativa de nova creació que és a través de la qual es gestiona la propietat de l'immoble. Per formar part de la cooperativa i poder viure al Turrós, cada persona ha hagut d'aportar 15.000 euros inicials i haurà de pagar una mensualitat de 285 euros. A través d'aquestes aportacions es financen les obres i adequacions de la masia i la seva compra (360.000 euros) a llarg termini.
 

Alguns dels membres del Turrós en la presentació del projecte Foto: Sostre Cívic


El projecte del Turrós va començar amb tres persones que fa dècades que viuen a la Garrotxa i que van tenir la voluntat d'anar a viure juntes: "Feia 30 anys que dèiem que havíem d'anar a viure juntes. Vam conèixer el model de Sostre Cívic i vam començar a buscar gent. Molts han vingut de lluny", explica l'Anna, una de les persones que hi viuen. "Algunes persones venim d'una vida molt urbana, cosa que representa un canvi vital molt potent amb moltes ganes d'aprendre tot el que no sabem", diu la Mireia, també resident. "Som nou persones i ens considerem una gran família. És una aposta en majúscules per viure en comunitat . Som un grup amb una intenció molt clara de governança assembleària", afegeix.

El Turrós és una masia situada a prop del poble d'Argelaguer de 880 metres quadrats i 240 hectàrees, la majoria de bosc. La propietat ha venut la finca a Sostre Cívic i ara es finançarà a través de les aportacions dels residents. En paral·lel, també s'hauran d'anar fent inversions a la casa com la calefacció, la qual està prevista que s'instal·li aquest gener. També està previst impulsar la producció pròpia de productes agroalimentaris i bestiar utilitzant les terres de conreu que també ofereix la finca.

Què és l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús?

Es tracta d'un model molt estès a Dinamarca i Uruguai. Des del 2004, entitats com Sostre Cívic promocionen a Catalunya aquesta manera compartida de residir en immobles. Les principals característiques del model i que el diferencien dels lloguers o compres actuals són la propietat col·lectiva i la cessió d'ús.
 

L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús promou la convivència i la participació Foto: Sostre Cívic


Com el seu nom indica l'habitatge cooperatiu es gestiona a través de la creació d'una cooperativa que és la figura de la propietat. Els membres de la cooperativa són els habitants de l'habitatge cooperatiu i, per tant, totes són propietàries de l'immoble. La cooperativa és la titular de l'habitatge i es crea amb durada indefinida.

Pel que fa a la cessió d'ús, es considera l'habitatge un bé d'ús i les persones poden utilitzar-lo indefinidament o per un període molt llarg. Això requereix un pagament inicial i una quota mensual d'on es deriven els costos d'adquisició, manteniment i funcionament del projecte. El model no permet la venda de l'immoble, ja que és gestionat per una cooperativa i té avantatges sobre l'estabilitat residencial o el foment de la comunitat i la participació. Per altra banda, la gran dificultat és la creació i cohesió del grup o l'obtenció del sòl o el finançament.

 

Participació