1 de 10
salut

​Més bronquiolitis que altres anys: recomanacions i consells

A l'Hospital d'Olot els casos han saturat les consultes i els pediatres demanen no anar al metge si no es tenen símptomes clars

La bronquiolitis omple les urgències pediàtriques | Europa Press
per Pau Masó, Olot | 2 de desembre de 2022 a les 08:00 |
Els virus respiratoris agafen el protagonisme que deixa la covid. Això és el que està passant aquesta tardor després de passar pàgina de la pandèmia del coronavirus. La ciutadania ha estat protegida durant dos anys de les infeccions respiratòries i ara ens trobem més "verges" davant aquesta mena de virus. Això està passant, especialment, entre els infants. A l'Hospital d'Olot també s'està donant la situació que es viu a la resta del país: els casos de bronquiolitis entre infants s'han disparat.

"A l'Hospital d'Olot i Primària tenim un augment clar de demanda de visites. Segons els experts, aquesta setmana i la següent seran determinants per saber si hem fet el pic. Si ens comparem amb èpoques prepandèmiques, aquest any hem tingut més casos", diu un dels pediatres de l'Hospital d'Olot, Ton Foguet. Tant urgències, consultes, com atenció primària han detectat un clar repunt de casos, principalment, segons Foguet, perquè hem estat un període sense infectar-nos: "En els dos últims anys els nens no s'han infectat de tants virus com ho fan habitualment. Això vol dir que hi ha una massa crítica infectable més alta. Sempre tenim l'epidèmia de virus respiratoris, però aquest any ha vingut abans i amb molta força".

Els pediatres demanen no anar al metges si només es té tos o mocs. Foto: ACN


L'augment dels casos també està comportant un augment dels casos greus. Segons Foguet, les bronquiolitis que veuen aquest any no són més greus que altres anys: "La gravetat no ha augmentat. El que passa que ara és proporcional a la quantitat de gent que s'infecta. No és que el virus respiratori sigui més violent, sinó que la població a infectar és molt més gran que l'any passat. Tens tres generacions verges de virus. Això fa que tinguem molta gent infectada i si hi ha molta gent infectada, vol dir que hi haurà més gent a ingressar, però no perquè sigui més greu, sinó perquè hi ha més gent que té la malaltia".

Què és la bronquiolitis i la bronquitis?

La bronquiolitis és el primer episodi que tenen els infants en els seus primers dos anys de vida. Si l'infant torna a tenir un altre episodi de dificultats respiratòries, després ja es parla de bronquitis. Les bronquiolitis són perilloses, sobretot, en nadons de menys de sis mesos. La infecció inflama els bronquis i tota la via respiratòria, sobretot, a l'alvèol. Això genera dificultat respiratòria i mucositat.

Quins són els símptomes i quan hem d'anar al metge?

Els símptomes de la bronquiolitis poden començar amb un refredat, mocs o una mica de tos. Això va augmentant fins que es passa a tenir dificultats per respirar. Les famílies poden comprovar-ho observant si el tòrax fa un esforç per agafar i treure l'aire o bé calculant la freqüència respiratòria: si l'infant té unes setanta respiracions per minut, significa que té dificultats per respirar. Quan s'arriba a aquest punt és quan cal anar al metge.

"La gent va a la consulta amb una mica de tos o mocs. Quan un té una bronquiolitis es nota: hi ha una dificultat respiratòria i una tos persistent. Estem veient infants que no tenen res. Hem de tenir clar quan anar a la consulta. Si anem a la consulta per només tos i mocs, bloquegem consultes, no podem fer diagnòstics i hi ha risc d'agafar el que no es té", diu Foguet, qui també recorda que per a la bronquiolitis no hi ha tractament i l'únic que poden fer és ajudar l'infant a pal·liar els símptomes i controlar l'evolució. En algunes ocasions es posa oxigen o sèrum i, a vegades, la bronquiolitis pot allargar-se deu o quinze dies.

La falta de tractament, fa que els pediatres demanin a les famílies que prenguin precaucions com evitar anar a la llar d'infants, trobades amb molta gent o en espais tancats. "El més important, i ho hem après amb la pandèmia, és rentar-se les mans. I la segona cosa és ventilar els espais interiors el màxim que puguem, tot i que ara a l'hivern és més difícil", diu el pediatre garrotxí de l'Hospital d'Olot.

 

Participació