​Arriba el Gran Recapte a la Garrotxa: «Cal una resposta davant el lament de la realitat»

A partir d'aquest cap de setmana a la comarca es recolliran donatius a través dels supermercats i establiments d'alimentació

Imatge d'arxiu del Gran Recapte
Imatge d'arxiu del Gran Recapte | Cedida
24 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:58h
És en aquesta època de l'any en què els catalans demostrem el nostre compromís social amb nosaltres mateixos. És ara quan arriben les dues cites socials més importants de l'any: El Gran Recapte i la Marató de TV3. Totes dues iniciatives són exemples del compromís ciutadà que hi ha al país i a cada una de les comarques que el formen.

La primera cita social a què es compromet la ciutadania és El Gran Recapte. Serà aquest cap de setmana quan se celebrarà la jornada central. Els 21 municipis de la Garrotxa participaran en la recollida de donatius per la compra d'aliments bàsics per a les famílies necessitades. "No podem obviar que veïns nostres passen moments de necessitat i penúria", diu Carles Oller, president de Càritas Garrotxa i responsable del Centre de Distribució d'Aliments de la comarca.

"Per sentiment general, estem en una comarca on hi ha un cert benestar. Això és cert, però no per tothom. Tot i que és una comarca amb un alt índex d'ocupació, també hi ha atur i també hi ha persones que tenen un treball precari, temporal o inestable", afegeix Oller. Per això es fa una crida els garrotxins a participar en el Gran Recapte 2022, marcat enguany per l'augment dels preus dels aliments i la pujada de la inflació que ha fet que encara hi hagi més famílies necessitades. "És el moment perquè la ciutadania doni resposta. Cal una actitud de resposta davant el lament de la realitat”, afirma Oller.

Durant el pròxim divendres 25 i dissabte 26 de novembre, uns 50 establiments de la Garrotxa i una dotzena de grans superfícies recolliran donatius monetaris. A diferència d'altres llocs, a la comarca no es recolliran productes, sinó donacions. Es podran efectuar a les caixes dels supermercats i les botigues de proximitat tindran vals de donació de tres euros fins al 6 de desembre. Del 25 de novembre fins al 25 de desembre també es podran fer aportacions monetàries a la web del Banc dels Aliments o per Bizum al número 00929.
 

Els vals que es repartiran als establiments de proximitat. Foto: David Oliete


"Els diners en efectiu són més eficaços. Des de les entitats, podem dir en tota garantia que els diners que arribin del Banc dels Aliments, en farem un bon ús", diu Carles Oller. En aquesta línia, la consellera d'Acció Social del Consell Comarcal de la Garrotxa, Fina Surina, també remarca que recollir diners és més útil que recollir productes: "En el moment en què el Centres de Distribució d'Aliments hi falta llet, es fa una comanda de llet, i quan falten bolquers, es fa una comanda de bolquers. Quan són les persones qui tria els productes, potser resulta que hi ha molta llet i no hi ha bolquers"

Més d'un miler de famílies necessitades a la Garrotxa
Amb les donacions monetàries que recullin els establiments de la Garrotxa es compraran productes bàsics com arròs, pasta, farina, llegums, oli, tonyina, llet, verdures i fruita, sal, cafè, productes d'higiene femenina o butà. Tots ells són elements que configuren la cistella bàsica del Centre d'Aliments de la Garrotxa, que actualment atén 900 famílies que representen més de 2.000 persones. En els últims anys, l'augment de la demanda d'ajudes ha fet arribar el CDA al seu màxim i per això s'han obert noves línies d'ajuda des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa a través de targetes moneder que el 2021 van arribar a unes 500 famílies més. També s'han distribuït ajudes econòmiques d'urgència per alimentació a 270 persones.