1 de 10
volcanisme

El CSIC extreu mostres geològiques a la Vall d'en Bas per preveure futurs escenaris volcànics

Les exploracions també busquen reconstruir l'evolució climàtica i ambiental de la zona fa milers d'anys

La màquina utilitzada per fer les perforacions | CSIC
per NacióGarrotxa, Vall d'en Bas, Catalunya | 22 de novembre de 2022 a les 09:00 |
El Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha posat punt i final a les extraccions que va estar fent durant més d'una setmana a la Vall d'en Bas. Des del 24 d'octubre fins al 3 de novembre un equip de treball es va traslladar fins a la Garrotxa per fer un sondatge geològic. L'objectiu era investigar de manera exhaustiva els dipòsits registrats a la zona.

Els treballs van suposar la perforació del sol a través de maquinària per extreure sediments a una profunditat d'uns 40 metres. Es van recollir testimonis d'uns 60 centímetres de lacustres, fluvials i pedològics d'època Pleistocena-Holocena intercalats per cendres volcàniques provinents d'erupcions del camp volcànic Quaternari de lasot Garrotxa. Els sediments han estat emmagatzemats a les cambres frigorífiques del GEO3BCN-CSIC i seran estudiats als laboratoris de l'institut per investigadors del centre. El sondatge es va fer a prop de la via verda del Carrilet al seu pas per la plana de la Vall d'en Bas en un terreny privat amb col·laboració amb el propietari. Les tasques corresponen a un estudi per caracteritzar i datar les restes d'erupcions volcàniques. Segons explica Geocències Barcelona, també "es pretén reconstruir l'evolució climàtica i ambiental de la regió durant bona part del Quaternari" amb l'objectiu de descobrir els efectes que van tenir les erupcions garrotxines en el clima i el medi ambient de la zona de la Vall d'en Bas a curt, mitjà i llarg termini. Els resultats dels estudis haurien de permetre construir escenaris i situacions potencials en el cas que els volcans de la Garrotxa es reactivessin.

La campanya ha estat finançada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) gràcies a un projecte intramural especial destinat a fomentar la col·laboració científica per part de l'equip investigador de GEO3BCN-CSIC. Els coordinadors del programa han estat Adelina Geyer, Santiago Giralt, Jordi Ibáñez i Joan Martí. També hi ha col·laborat el geòleg garrotxí Llorenç Planagumà

 

Participació