​Recullen signatures en contra de la pujada d'impostos a Olot

Tal com ja va passar el 2019, diferents ciutadans s'han mobilitzat en contra de l'actual pujada de l'IBI i les escombraries

L'edifici de Can Joanetes, seu de l'Ajuntament d'Olot
L'edifici de Can Joanetes, seu de l'Ajuntament d'Olot | Pau Masó
04 de novembre del 2022
Actualitzat el 07 de novembre a les 11:51h
La història es repeteix i així ho demostra el fet que, novament, després de tres anys, els ciutadans d'Olot es tornen a mobilitzar contra la pujada d'impostos que l'Ajuntament ha tirat endavant amb les ordenances fiscals del 2023. Diferents comerços de la ciutat estan recollint signatures en contra de l'augment del 3% de l'IBI i un 6% de la taxa d'escombraries que ja ha aprovat inicialment el consistori.
La recollida de firmes va començar aquest dijous i ja són catorze els establiments que s'han afegit a la campanya. Com també va passar el 2019, la Carme Guardiola ha estat una de les instigadores de la recollida: "Quan vaig llegir als mitjans les xifres del nou pressupost, de seguida vaig crear el formulari. Tothom comentava a les xarxes que estava emprenyat, però ningú feia el pas. No volia tornar a ser jo, sinó ajudar algú. Un noi va preguntar pel Facebook com es feia per reclamar a l'Ajuntament i ho vam engegar", explica Guardiola a NacióGarrotxa.

"Tot està pels núvols, la benzina, el gas, la llum, etc. Crec que, en lloc d'apujar els impostos, l'Ajuntament ens hauria d'ajudar", assegura la veïna d'Olot que ha impulsat la recollida. "Ens hem d'acostumar a prendre nosaltres la iniciativa. Ens toca a la gent dir la nostra. No podem quedar callats davant aquest abús. Les cases s'han d'ajustar perquè ve un any molt dur i l'Ajuntament també ho ha de fer", afirma.

Gairebé 2.000 signatures el 2019
Carme Guardiola ja va ser una de les persones que el 2019 va promoure una recollida de firmes que va acabar amb més de 2.000 signatures i va aconseguir frenar una pujada del 14% de l'IBI i la taxa d'escombraries. Aquell any, el primer de l'actual mandat de Junts, la pressió popular va fer recular l'equip de govern i es va acabar reduint l'augment a un 4% l'IBI i un 4,7% les escombraries.

Ara, a l'últim any de mandat i en ple escenari electoral, la ciutadania d'Olot torna a activar-se per frenar un nou augment d'impostos. Guardiola demana que la recollida no se centralitzi en la iniciativa d'una persona: "Hem de ser tots. Cap partit ni persona et salvarà la vida, sinó el grup. No si val votar cada quatre anys i oblidar-te del funcionament de la ciutat. Ens hem d'acostumar que la ciutadania ha d'anar assumint responsabilitats del que està passant i una responsabilitat és fer un pas endavant davant qualsevol injustícia, com el que han fet els treballadors de l'Hospital".

Està previst que es recullin signatures fins dilluns al vespre per presentar-les "al més aviat possible" a l'Ajuntament a través d'una instància. Entre els comerços que en recullen hi ha llibreries, supermercats, jardineries i perruqueries, entre altres, de diferents barris de la ciutat. En alguns punts, ja s'han recollit desenes de suports.

Trenta dies per presentar al·legacions
Les ordenances fiscals 2023, que són les que regulen els impostos, es van aprovar dijous passat de manera inicial al ple de l'Ajuntament. L'aprovació es va fer amb els vots favorables de Junts, l'abstenció d'ERC i l'oposició del PSC i la CUP.

Justament aquest dijous, el mateix dia que s'ha començat a recollir firmes, les ordenances han entrat a exposició pública. A partir d'ara hi ha un mes (30 dies hàbils), fins al dilluns 19 de desembre, perquè tothom qui vulgui pugui dir-hi la seva a través del procés d'al·legacions. Fins al desembre les ordenances no tornaran al ple municipal per a la seva aprovació definitiva. Durant aquest període, els ciutadans poden dir-hi la seva i l'equip de govern pot introduir canvis. 
Arxivat a