​La direcció de l'Hospital d'Olot respon als treballadors: «No som diferents de la resta d'hospitals»

Assenyalen que la falta de personal és un problema conjuntural i, de fet, la situació ja ha obligat a tancar una unitat d'hospitalització

Josep Maria Padrosa atenent els mitjans aquest dimecres al matí
Josep Maria Padrosa atenent els mitjans aquest dimecres al matí | Martí Albesa
02 de novembre del 2022
Actualitzat el 03 de novembre a les 21:02h
La direcció de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha respost immediatament a les demandes i crítiques que unes 150 persones han evidenciat amb una concentració davant el centre aquest diemecres al matí. La gerència de l'hospital garrotxí admet que tenen dificultats per trobar personal i que això pot generar tensió, però afirma que es tracta d'un problema difícil de solucionar a curt termini i que és present a tots els hospitals del país.
"Els manifestants se centren en una cosa ben certa: la manca de personal. Això ens està provocant dificultats a tot el sector i va segons serveis o unitats", diu el gerent de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Padrosa. També explica que cada cop que hi ha una baixa, costa molt trobar professionals que la puguin cobrir, això tensa el servei i s'han de prendre mesures "que no agraden a ningú" com tancar llits o desprogramar operacions.

Tancament d'una unitat i llistes d'espera més llargues
De fet, l'Hospital d'Olot ha hagut de tancar una unitat d'hospitalització per manca d'infermers i auxiliars. Des de fa setmanes treballa amb només dues unitats de 32 llits cada una. La situació també ha estat crítica amb les llevadores: "Hem estat a punt de tancar el servei de parts perquè no trobàvem llevadores. És una situació que viurem a curt termini fins que no hi hagi una sortida de professionals suficient", diu Padrosa. El tancament de llits ha suposat que s'hagin hagut d'engreixar les llistes d'espera. El centre se situava a prop del miler de pacients en espera i ara ja està als 1.200.
 

Treballadors de l'Hospital d'Olot manifestant-se aquest matí Foto: Martí Albesa


El gerent de l'Hospital d'Olot recull la demanda dels treballadors, però afirma que no és un problema particular de la Garrotxa, sinó que es tracta d'una situació molt més profunda: "No som diferents de la resta d'hospitals, som exactament el mateix, amb les mateixes baixes i la mateixa mobilitat de treballadors". Segons dades que ha donat a conèixer l'Hospital, el personal que està de baixa representa un 7,95%, una xifra inferior que la mitjana que hi ha als hospitals catalans que és d'un 8,34%.

Sense solucions a curt termini
Sobre les possibles solucions al problema, Padrosa no n'hi veu a curt termini: "És un tema que costarà de resoldre i que anirà a pitjor per les dades que tenim. S'ha de resoldre generant més professionals. Si les facultats i les escoles tenen més capacitat i recursos, s'arreglarà abans, però mentrestant anem molt malament".

Des de fa temps, el centre estudia obrir les instal·lacions a l'activitat privada per poder generar més ingressos i afavorir el pressupost. Sobre si això seria una solució al problema actual, Padrosa assegura que no ho salvaria: "La privada està vivint un moment de creixement i és un dels motius perquè hagin marxat metges d'aquí. La privada no salva, pot ajudar. Hem demanat fer privada i no ens va gens bé que hi hagi canvis d'interlocutors al Servei Català de la Salut".

La direcció de l'Hospital d'Olot també està treballant per instal·lar plaques solars al sostre de l'edifici, però es queixa que els canvis polítics no han afavorit que això pogués ser una realitat. Ajustar els consums energètics seria una solució per poder garantir el pagament dels objectius per rendiment que, de moment, s'han reduït i que els treballadors demanen no retallar. L'ajustament de la despesa energètica, però, és una petita solució a un problema que mira més enllà dels últims mesos i que té una dimensió més estructural.
Arxivat a