​Junts aprova en solitari les ordenances fiscals i el pressupost d'Olot per al 2023

ERC, PSC i CUP han admès la complexitat del moment actual, però han reclamat la progressió tarifària, contenció en la despesa i més accions «per al dia a dia dels ciutadans»

L'alcalde Pep Berga i altres membres de l'equip de govern de Junts al ple d'aquest dijous
L'alcalde Pep Berga i altres membres de l'equip de govern de Junts al ple d'aquest dijous | Pau Masó
27 d'octubre del 2022
Actualitzat el 28 d'octubre a la 13:37h
Els pressupostos per al 2023 comencen a caminar. Aquest dijous al vespre, el ple municipal d'Olot ha aprovat els comptes i les ordenances fiscals que marcaran les accions del consistori l'any que ve. L'aprovació s'ha fet fent valdre la majoria absoluta de Junts al consistori. L'equip de govern ha aprovat els documents sense el suport de cap grup de l'oposició.
ERC, els més propers
ERC ha estat el partit que més ha contemplat els comptes de Junts. De fet, els republicans s'han abstingut en l'aprovació de les ordenances fiscals. El grup municipal ha admès que la situació de crisi energètica i de preus ha posat l'equip de govern davant una "tasca díficil".  "Com a representants polítics tenim l'obligació d'intentar aplicar mesures correctives per intentar que la situació tingui un impacte el menys negatiu possible, però no podem perdre la responsabilitat que tenim a tirar endavant", ha dit Iolanda Suescun, una de les regidores d'ERC Olot.

En la carpeta de pressupostos, els republicans han votat en contra, ja que consideren que caldria més inversions "que ajudessin part de la població en el dia a dia" com, per exemple, més finançament per a reformes energètiques a domicilis, apostar per a la rehabilitació d'habitatges i construir més carrils bici.
 

Alguns dels regidors d'ERC Olot durant la sessió d'aprovació dels pressupostos Foto: Pau Masó


El PSC demana més contenció
El PSC ha catalogat els pressupostos com a "expansius" i ha considerat que no s'ajusten a la situació de crisi que s'està vivint: "Any rere any estem fent referència a un augment d'ingressos per fer front a uns pressupostos expansius. Caldria contenir i ajustar la despesa. Els comptes tenen un augment de despesa ordinària que no serà sostenible", ha afirmat el regidor socialista, Jaume Mir.

Des del partit també han assegurat que comparteixen les inversions de la piscina municipal i la renovació del barri de Montolivet, però han requerit que les actuacions anessin més a poc a poc. El partit, el qual governa a Madrid, també ha tret pit de l'augment del finançament procedent de l'estat (aquest any serà 295.000 superior a l'any passat).

Els cupaires reclamen tarifació social
La CUP, juntament amb el PSC, ha estat la veu més crítica durant l'aprovació dels pressupostos municipals. Els cupaires han reclamat l'impuls de la tarifació social en matèria fiscal per tal de donar "un impuls revolucionari" a les ordenances. En la qüestió pressupostària, el partit ha criticat que no hi hagi "cap euro" per a pressupostos participatius, considera que falten inversions per a millorar la mobilitat i també la situació de l'habitatge a la ciutat. "La nostra proposta és enfortir serveis públics, que la crisi la paguin els rics i municipalitzar serveis. Esperem que aquests siguin els últims pressupostos que puguin fer amb majoria absoluta", ha dit el portaveu de la CUP, Jordi Gasulla.
 

D'esquerre a dreta: Jordi Gasulla, portaveu de la CUP; Jaume Mir, regidor del PSC; i Josep Guix, portaveu dels socialistes Foto: Pau Masó


Junts defensa que els comptes no renuncien a res
Per part de l'equip de govern, han defensat les ordenances i els pressupostos emmarcant-los en la situació social i econòmica que es viu amb la crisi energètica i de preus. L'alcalde, Pep Berga, ha admès que han estat uns comptes difícils que veia amb preocupació: "És un bon pressupost perquè mantenim tots els serveis i projectes. Fa tres mesos estava molt preocupat i avui estic satisfet d'aprovar un pressupost que ens ha permès no renunciar a res i ens ha obert oportunitats".

Amb l'aprovació per 11 vots a favor (Junts), i 10 en contra (cinc d'ERC, tres del PSC i dos de la CUP), els pressupostos 2023 entraren en una fase d'exposició pública perquè els ciutadans puguin dir-hi la seva i al cap d'un mes tornaran al ple municipal per aprovar-se definitivament. A partir de llavors, els comptes entraran en funcionament el pròxim 1 de gener de 2023.
Arxivat a