​L'art de la Vall de Bianya

Nou artistes exposaran la seva obra aquest dissabte en la novena edició de la Bianyal

Una intervenció en una edició passada de la Bianyal
Una intervenció en una edició passada de la Bianyal | Marina Saénz de Pablo
13 d'octubre del 2022
Actualitzat el 20 d'octubre a les 23:55h
En un municipi com la Vall de Bianya hi pots trobar moltes arts: l'art del romànic amb les seves catorze esglésies, l'art de la gastronomia des de Ca l'Enric fins a Ca la Gracieta, passant per Can Danés o Ca la Nàsia o l'art del paisatge (un art creat per naturalesa). Un cop l'any, però, Bianya també es vesteix amb un art efímer que complementa l'assortit artístic d'aquest municipi garrotxí.

Es tracta de l'art contemporani que la Bianyal, una mostra arrelada i consolidada, planta un cap de setmana de tardor entre el paisatge, la gastronomia i la història de la Vall de Bianya. Enguany, es compleixen nou edicions i, com si fossin espelmes, el certamen comptarà amb nou artistes que mostraran els seus treballs al voltant del Mas Sobeies.

Durant tot el pròxim dissabte Adrià Goula, Andrea Reboredo, Helena Roig o Alicia Vogel posaran mostraran les seves creacions en una jornada que anirà de les onze del matí fins a les vuit del vespre i comptarà amb dinar i un concert final amb Josep Xortó i The Congosound.

Creacions visuals de mitja hora
"Per nosaltres és molt important la qüestió del temps. Es tracta d'una mitja hora en què passa una cosa. És un experiment dins el món de l'art. El món de l'art és, en general, passiu i contemplatiu i sense temporalitat. Nosaltres ens plantegem que l'art passi en un temps determinat. Hem forçat els artistes perquè no facin una performance, sinó que sigui una obra única pensada per una vegada", diu Quim Domène, impulsor de la Bianyal.

L'art de la Bianyal anirà succeït durant tot el dissabte amb creacions tant dins com fora el Mas Sobeies i que consistiran, per exemple, en projeccions o accions concretes. "Normalment, nosaltres treballem en rituals d'exposició que consisteixen a deixar una cosa a un lloc i que la gent hi circuli. En aquest cas se'ns ha limitat a vint minuts i això és un repte que no és habitual per als artistes visuals", diu Roc Domino, un dels artistes convidats que tractarà la gentrificació en el món rural a través de les goteres que fan malbé els masos.
 

D'esquerre a dreta, el nou comissari de la Bianya, Josep Quintana, l'alcalde de Bianya Santi Reixach i l'impulsor del certamen Quim Domene Foto: Pau Masó


Canvi de comissari
Sota el lema "Al final de l'Alfabet", la Bianyal 2022 arriba al final d'alguna cosa. S'acaba la primera dècada de vida del certamen i això ho denota, per exemple, el relleu en el comissariat. David Santaulària ha passat el relleu a Josep Quintana en la direcció artística de la jornada i l'organització entén aquesta edició com un any de transició.

La capacitat de la Bianyal 2022 rondarà a les seixanta persones. Les entrades són per tot el dia i tenen un preu de 19,90 euros (gratuït per a menors de 14 anys). Es poden comprar a la pàgina web bianyal.net. El concert final de festa és obert a tot el públic
Arxivat a