​La sequera retarda i redueix la collita del fesol de Santa Pau

Es preveu que la collita sigui un 75% més baixa que l'any passat

Imatge d'arxiu dels Fesols de Santa Pau
Imatge d'arxiu dels Fesols de Santa Pau | Martí Albesa
13 d'octubre del 2022
Actualitzat el 14 d'octubre a les 16:39h
Mal any per al fesol de Santa Pau. La sequera ha generat moltes dificultats als productors que s'han vist obligats a reiniciar cicles o donar plantacions per mortes. Tant és així que des de la DOP Santa Pau es pronostica que la collita d'aquest 2022 podria caure un 75% respecte al 2021.

"És de molt mal fer perquè depèn de si es pot collir bé o no, però serà una quarta part de collita respecte a l'any passat. També hi ha algun productor que ha hagut de plegar", explica el president de la DOP, Lluís Sunyer, en declaracions a NacióGarrotxa. "Els clients ens estan demanant producte i els hi hem de dir que de moment no n'hi ha i no sabem ben bé la quantitat que collirem. És molt frustrant quan et demanen producte i no en tens", admet.

La sequera ha provocat que la collita que s'havia de fer el setembre s'esperi per a l'octubre, ja que durant l'estiu algunes plantacions s'han frenat a causa de la falta d'aigua i no han brotat. "Les zones que havien patit més no s'ha pogut reiniciar. Hi ha alguna zona que s'ha mort per la sequera. Hi ha zones on la terra volcànica ha ajudat que la planta no patís tant i la flor hagi tornat a sortir i ara estan posant tavelles", diu Sunyer.
 

Imatge d'arxiu d'un camp de fesols de Santa Pau amb les plantes encara tendres. Foto: Gerard Vilà/ACN.


Es calcula que, com a mínim, un 50% de les plantacions han pogut superar la sequera de l'estiu i han continuat el cicle un cop ha tornat a caure pluja. En total es van plantar, aproximadament, les mateixes quantitats que el 2021. Per altra banda, alguns productors van aprofitar les pluges de principi d'agost per reiniciar el cicle vegetatiu i plantar un cicle més curt que ja comença a brotar i té bona aparença.

Pendents del termòmetre
El que preocupa és que el retard que ha provocat la sequera es vegi ara afectat pel fred. La dita diu que "Per Sant Miquel, els fesols a la cabanya", però Sant Miquel (29 de setembre) ja ha passat i els fesols encara no s'han pogut collir. Això fa que hi hagi més risc de gelades. "Si allarga la tardor i no fa cap gelada encara tenim possibilitat de collir els que han tornat a brotar després de l'estrès hídric de l'estiu i aquells que hem tornat a plantar a principis d'agost", diu Sunyer, però també alerta que si arriba el fred, la situació encara pot empitjorar més: "Depèn de la climatologia com vagi d'aquí endavant. La planta ha fet el que ha pogut. La collita ve molt tardana i ens fa por una gelada".

Menys productors i hectàrees que altres anys
Actualment, a la Garrotxa hi ha uns set productors de fesol de Santa Pau. Pocs anys enrere, aquesta dada arribava a la desena, però la falta de relleu generacional ha fet disminuir les produccions. A més, no només s'han reduït els productors, sinó també la superfície que es conrea. El 2020 hi havia 40 hectàrees conreades amb fesols de Santa Pau, el 2021 se'n van cultivar 28. Aquest 2022, però, segons dades de la DUN, el nombre d'hectàrees ha crescut fins a 34,3.