1 de 10
aniversari La Fageda

​Pere Aragonès: «La Fageda s'ha avançat a l'administració»

El president de la Generalitat ha presidit aquest divendres l'acte institucional dels 40 anys de la cooperativa garrotxina

Pere Aragonès visitant les instal·lacions de La Fageda | Pau Masó
per Pau Masó, Santa Pau, Catalunya | 7 d'octubre de 2022 a les 14:25 |
Matí de celebració institucional a la Cooperativa la Fageda. Una setmana després de celebrar els 40 anys de portes endins, aquest divendres l'empresa garrotxina ho ha fet de portes en fora i amb un alt caràcter institucional. Més de 100 persones han participat en una matinal de portes obertes a les instal·lacions de La Fageda. Hi ha assistit tota mena de personalitats comarcals de l'àmbit de la política, del món social o de la salut.

La jornada ha estat presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui en el seu parlament ha afirmat que La Fageda ha estat pionera: "La Fageda s'ha avançat a l'administració. S'ha avançat a unes polítiques socials ambicioses que les administracions hem portat a terme amb anys de retard". En aquesta línia, Aragonès ha demanat continuar impulsant les polítiques socials de país de la mà del tercer sector i ha elevat la tasca que ha estat fent durant 40 anys la cooperativa garrotxina.
 

Pere Aragonès amb dos treballadors de La Fageda Foto: Pau Masó


"La Fageda és un projecte empresarial d'èxit que ve de la idea que quan decidim treballar de forma col·lectiva, compartim responsabilitat i fixem grans ambicions, és quin podem fer grans coses", ha dit Aragonès. El president de la Generalitat ha valorat la qualitat del producte de l'empresa garrotxina i el valor social que té al darrere: "El sector alimentari té molt futur per davant si aposta pel valor. Si apostem pel volum, tindrem molts competidors que tindran moltes més eines. Si apostem pel valor i la proximitat tenim molt de recorregut per davant, i la Fageda n'és molt bona mostra".

Entre els parlaments que s'han recollit a l'acte, també hi ha hagut el de l'ideòleg de La Fageda, Cristòbal Colón qui ha recordat com es va iniciar el projecte i com s'ha desenvolupat al llarg dels 40 anys: "Sempre ha estat un projecte de bojos i s'explica per la nostra voluntat", ha assegurat. L'actual director de la cooperativa ha dit que tothom qui treballa a La Fageda té "molt clar quin és el propòsit empresarial" (el d'ajudar a les persones que tenen problemes mentals) i ha acabat fent referència al futur: "Ja no veuré els pròxims 40 anys, però seria desitjable que les institucions i les persones que us quedeu aquí feu l'esforç de continuar perquè de problemes socials n'hi haurà en el futur, per la qual cosa seria bo que la institució seguís present en el temps".
 

Cristòbal Colón, durant el seu discurs amb motiu dels 40 anys de la seva cooperativa Foto: Pau Masó


La crisi fa "sacsejar" la sostenibilitat de La Fageda


Per part de la direcció de La Fageda, també ha parlat la directora adjunta, Sílvia Domènec, qui ha assegurat que s'han vist "sacsejats" per la pandèmia i la crisi de les primeres matèries que ha afectat el sector lleter català. "Hem vist minvat de manera dràstica el nostre marge. Això ens ha fet replantejar el nostre pla financer. La situació que estem vivint ens està obligant a repensar estratègies per garantir la sostenibilitat del projecte".

Domènech, també ha ressaltat les dificultats que suposen algunes regulacions que s'estan aplicant al tercer sector i a l'àmbit agroalimentari com l'evolució del model sociolaboral, la regulació sobre els envasos o la transició energètica. Tot això, segons Domènech, arriba en "un moment complicat" i suposa "molta dedicació i recursos". Per tot això, la directora adjunta ha acabat la seva intervenció apel·lant a la responsabilitat compartida: "Demano que quan torneu a les vostres obligacions recordeu aquest petit món que heu vist avui. Volem apel·lar a la responsabilitat compartida per poder garantir que La Fageda perduri".

L’acte institucional de La Fageda també ha comptat amb els parlaments de l’alcalde de Santa Pau, Pep Companys, i el que va ser alcalde d’Olot en el moment d’iniciar el projecte, Joan Sala. De fet, la matinal ha servit per reunir alguns exalcaldes de la ciutat com Josep Maria Corominas, Lluís Sacrest, Pere Macias i el mateix Joan Sala. Durant l’acte, també s’ha presentat un nou llibre il·lustrat per Montse Sanchís i s’ha inaugurat una exposició que explica la història del projecte.

La Cooperativa La Fageda es va fundar el 1982 amb només 15 treballadors. Actualment, dona feina a més de 500 i ha invertit més de 34 milions d'euros en les seves infraestructures ubicades, principalment, en la finca d'Els Casals de Santa Pau. L'empresa factura uns 24 milions d'euros i produeix 97 milions de iogurts i postres cada any arribant a un 7% de la quota del mercat de iogurts a Catalunya.

 

Participació