​L'olotí Marc Güell, guardonat amb el Premi Nacional d'Investigació per a Joves

L'investigador biomèdic ha rebut un dels guardons més importants que entrega el Ministeri de Ciència i Innovació

L'investigador olotí, Marc Güell
L'investigador olotí, Marc Güell | UPF
Redacció
06 d'octubre del 2022
Actualitzat el 07 d'octubre a les 8:51h
L'olotí Marc Güell ha guanyat un dels Premis Nacionals d'Investigació per a Joves que impulsa el Ministeri de Ciència i Innovació. Des de fa quaranta anys, l'estat espanyol guardona els millors investigadors espanyols i, per primera vegada, aquest 2022 ha creat uns premis paral·lels per als investigadors joves de fins a 40 anys. 

Marc Güell ha guanyat un dels deu premis per a joves. L'olotí ha obtingut el guardó Ángela Ruiz Robles, dedicat a l'àrea de transferència de tecnologia. Segons el jurat, Güell ha estat reconegut "pel potencial" de les seves aportacions en l'aprofitament de la biologia sintètica per a la generació de nous principis bàsics de biologia molecular que permeten dissenyar sistemes biològics. El jurat valora "l'originalitat i la solidesa" dels coneixements i aportacions de l'investigador garrotxí per a "l'adequada i equilibrada transferència de tecnologia i coneixement, tant a la societat com a l'àmbit empresarial".

L'investigador de la Garrotxa ha valorat d'aquesta manera el premi: "Estic molt il·lusionat pel reconeixement. També agraït per la creació de la modalitat jove que segur que contribuirà a atreure talent jove cap a la ciència. Molta força per seguir construint amb biologia per aprendre més biologia i impactar positivament la societat".

Els premis més importants a nivell estatal
Els Premis Nacionals d'Investigació 2022 s'han anunciat aquest dijous 6 d'octubre i són els més importants a nivell estatal. Des d'aquest any, els guardons joves tenen l'objectiu de posar en relleu aquells investigadors que han aconseguit èxits rellevants en les primeres etapes de la seva carrera. Els guardons estan dotats amb 30.000 euros i hi ha deu categories diferents, cada una amb el nom d'una dona investigadora que va sobresortir en la respectiva àrea de coneixement. Enguany, de les 185 candidatures que s'han admès, un 61% han estat homes i un 39% dones. L'edat mitjana de les propostes ha estat de 38 anys.

D'Olot al món
Güell va néixer el 1982. Des del 2017 és investigador del grup de Biologia Sintètica Translacional i professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seva investigació gira al voltant de la biologia sintètica aplicada i l'ús de les noves tecnologies d'edició de gens en finalitats terapèutiques. El 2013 l'Ajuntament d'Olot el va nomenar ambaixador de la ciutat després que el 2011 comencés la seva recerca postdoctoral a la Universitat de Harvar i després del Wyss Instituted.

Güell també és el científic fundador d'eGenesis, una empresa dedicada a l'edició genètica d'òrgans de porc perquè es puguin utilitzar en humans i aconseguir reduir l'escassetat d'òrgans disponibles per a trasplantaments. A més, també és cofundador de Sbiomedic, una companyia de solucions terapèutiques a través del microbioma de la pell, i de Integra Therapeutics, empresa dedicada a la teràpia genètica.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves no és el primer guardó que rep Güell. El 2018 la Generalitat ja el va guardonar amb el Premi Nacional de Recerca al talent jove, el 2019 la Web of Science va incorporar-lo en el Higly Cited Reseracher que reconeix aquells investigadors més citats, 2020 va ser escollit Young Investigator per l'Organització Europea de Biologia Molecular, i el 2021 va guanyar el 
Arxivat a