Quedar-se o sortir del Govern: què votaran els alcaldes de Junts a la Garrotxa?

Pep Berga votarà en secret, mentre que Santi Reixach s'inclina per mantenir l'executiu i Jordi Cargol per abandonar-lo

El batlle d'Olot, Pep Berga, en una imatge d'arxiu
El batlle d'Olot, Pep Berga, en una imatge d'arxiu | Martí Albesa
04 d'octubre del 2022
Actualitzat el 05 d'octubre a les 10:16h
La crisi de Govern entre Junts i ERC no ha passat desapercebuda en l'àmbit municipal i qui ara hi té a dir són els alcaldes del partit de Jordi Turull i Laura Borràs. De fet, els militants de la formació estan cridats a mullar-se el pròxim dijous i divendres en una consulta vinculant per decidir si el partit es queda o marxa del govern català. A NacióGarrotxa hem fet un sondeig entre els principals representants de Junts a la comarca i el resultat ha estat dispar.

Pep Berga no es mulla
Junts té dotze alcaldies a la Garrotxa, però no tots els alcaldes estan afiliats al partit, per tant, n'hi ha que no votaran a la consulta. Qui sí que ho farà és l'alcalde d'Olot, Pep Berga, però sense mullar-se públicament: "Tot i ser militant de Junts, no estic a cap estructura de partit. Ho visc amb molta distància. Prefereixo no dir si em posicionaré d'una manera o altra. Sí que participaré en la consulta, però el meu vot serà secret. He de tenir la posició que crec que li convé més a la ciutat i el país, però prefereixo no dir-ho en veu alta per no influir altres persones", afirma Berga en declaracions a aquest diari.

Santi Reixach, partidari de mantenir el govern
A part de l'alcaldia d'Olot, un altre dels càrrecs importants de la comarca que està en mans de Junts és la presidència del Consell Comarcal. En aquest cas, el president i també alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, sí que es mulla i assegura que votarà a favor de mantenir el Govern: "Crec que quedant-nos al Govern és la manera com podem fer més coses. La gent no acaba d'entendre que en aquests moments de crisi hi hagi aquestes picabaralles i crec que tenen tota la raó. Cal posar-se d'acord, governar i ajudar tant com puguem al ciutadà".
 

Laura Borràs i Jordi Turull, dirigents de Junts, en l'últim debat de política general. Foto: Europa Press


En la mateixa línia també hi ha els alcaldes de les Preses i les Planes. Pere Vila i Eduard Llorà són partidaris de quedar-se. Llorà assegura que "cal mantenir els compromisos que es van agafar" tot i que creu que "si la dinàmica ha de ser de retrets constants, acabem el Govern al més aviat possible". Per la seva banda, des de les Preses i tot i no ser militant de Junts, Vila considera que la situació genera preocupació als ajuntaments i per això assegura que "cal posar pau i posar-nos per feina, mirar-nos-ho tot des d'un vessant de país i no tant partidista".

Jordi Cargol i Bernat Sanz, partidaris de marxar
A l'altra banda hi trobem l'alcalde de Sant Jaume i el de Beuda. Jordi Cargol assegura que no té el vot del tot definit, tot i que es decanta per sortir del Govern: "Estic temptejant opinions. Ara mateix, però, sóc partidari de deixar el Govern. Cal ser conscients que així no es pot continuar i que si no hi ha un canvi per part dels dos partits, és millor abandonar". A Beuda, Bernat Sanz, tot i no ser militant i no poder votar, també és partidari de marxa, sobretot veient l'estratègia independentista dels dos partits: "Crec que cal més enfrontament amb l'estat central. Tot i que també considero que ni els dirigents de Junts ni els d'ERC estan a l'altura de les seves militàncies".

Els principals dirigents de Junts a les escales del Parlament. Foto: Adrià Costa


Maria Vidal i Lluís Guinó votaran en secret
A Sant Joan les Fonts i Besalú no s'han mullat. Maria Vidal i Lluís Guinó, igual que Pep Berga, prefereixen mantenir el seu vot en secret. Tot i això, Vidal sí que creu que "pel país sempre aniria molt millor que els membres del Govern anessin més de la mà i tinguessin més harmonia". Una situació que es comparteix, majoritàriament, des del món municipal, ja que els alcaldes consideren, més enllà del moment actual, que la inestabilitat d'un Govern no beneficia als ajuntaments.

Per últim, també hi ha Albert Fàbrega, alcalde de Sant Ferriol, qui és simpatitzant de Junts, però no està afiliat al partit. Fàbrega també creu que la inestabilitat no ajuda en els moments actuals, però no té clara quina posició agafaria si hagués de votar: "Crec que has de defensar la gent que t'ha votat, però per altra banda, si surts és perdre pistonada. Tots dos discursos em semblen bé". 

Amb aquests arguments i altres, el centenar de militants que té Junts a la Garrotxa votaran aquest dijous i divendres en la consulta telemàtica que ha convocat el partit. La pregunta està clara: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern?"; la resposta (sí, no, en blanc) va per barris.