​Tots els citats pels aldarulls durant l'acte de Vox a Olot s'agafen al dret a no declarar

Cinc dels set cridats a declarar s'han presentat aquest dijous davant el jutge

Imatge d'aquest dijous al matí als jutjats d'Olot
Imatge d'aquest dijous al matí als jutjats d'Olot | Roger Isern
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:23h
Set dels nou detinguts pels aldarulls que hi va haver el febrer del 2021 durant l'acte electoral de Vox a Olot estaven cridats avui als Jutjats d'Olot, que és qui porta la causa, per tal de declarar davant el jutge. Al final, s'hi han presentat cinc dels set citats. Dos dels acusats no han pogut assistir: un perquè està fora del país i l'altre perquè es troba en presó preventiva, segons han explicat des de la Plataforma Els 9 d'Olot.

Els cinc acusats que s'han presentat als jutjats aquest dijous van rebre una carta fa un mes que els citava aquest dijous per tal de prendre declaració. A falta de dos dels detinguts que encara no tenen data per la declaració, tots cinc s'han agafat al dret a no declarar davant el jutge aquest matí.

Durant la vista, primer han declarat alguns dels membres de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra que van participar en el dispositiu de seguretat que va blindar l'acte de Vox al Firalet d'Olot. Posteriorment, cap a quarts de dotze del matí han cridat als cinc acusats d'un delicte de desordres públics i atemptat contra l'autoritat. Un cop el jutge ha completat la vista, ara està a les seves mans convocar o no judici.
 

Una pancarta donant suport als 9 d'Olot Foto: @els9dolot


"És un judici per fer-nos por"
Abans d'entrar a declarar, una trentena de persones s'han concentrat a les portes del jutjat per donar suport als encausats. Durant la concentració, membres de la plataforma Els 9 d'Olot han manifestat que qui va provocar aldarulls durant l'acte de Vox van ser els Mossos d'Esquadra: "Ells van ser qui va provocar els aldarulls d'aquell dia, militaritzant el Nucli Antic d'Olot, bloquejant els accessos als veïns, assetjant els espais de moviment popular com l'Ateneu Malapetja i fent actuacions desproporcionades, provocadores i violentes", ha assegurat Flavi Asperó, un dels dos acusats que encara no ha estat cridat a declarar, qui també ha afirmat que aquest és un judici per "fer-nos por i sentir-nos oprimides".

Des de la plataforma que s'ha creat per donar suport als encausats també s'ha criticat que la Generalitat, a través del cos dels Mossos d'Esquadra, estigui darrere la causa: ""És un judici polític més. Sempre s'intenta criminalitzar el moviment antifeixista. No ens denuncia l'estat espanyol, sinó que la persecució ve a través de la Generalitat, una vegada més", ha assegurat un dels membres de la plataforma de suport, Ignasi Araluce. ""Mentre al Parlament de Catalunya els polítics es venten de valors antifeixistes, no deixen actuar de la mateixa manera als carrers i places dels pobles. Intenten desmobilitzar el jovent que participa en actes per mostrar un rebuig ferm al feixisme", ha afegit.

Un cop feta la declaració davant el jutge, la plataforma Els 9 d'Olot té previst organitzar actes a la ciutat per recollir fons econòmics per fer front a possibles multes administratives i les despeses d'advocacia que està generant el procés judicial.
Arxivat a