​Lluèrnia 2022 recupera «el sentit de festa» amb relleu a la direcció

El festival ha presentat aquest dilluns la seva onzena edició

La presentació de Lluèrnia s'ha dut a terme a un dels cràters del volcà Garrinada, on hi haurà una de les instal·lacions
La presentació de Lluèrnia s'ha dut a terme a un dels cràters del volcà Garrinada, on hi haurà una de les instal·lacions | Pau Masó
19 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:10h
A les portes de la tardor, el foc i la llum de Lluèrnia comencen a desprendre escalfor. Aquest dilluns s'ha presentat l'edició del festival olotí d'aquest any. S'ha fet amb un relleu important a la direcció: Pep Fargas, Anna Juares i Neus Serrat deixen l'organització del certamen després de deu edicions. El seu lloc l'ocupen noves persones que simbolitzen un relleu generacional al festival. Una d'elles és Salvador Gonzàlez, una persona amb experiència al Festival Grec de Barcelona i qui a partir d'ara serà el gerent i director de Lluèrnia.

Més enllà dels canvis organitzatius, una de les novetats importants d'aquest any és el fet que Lluèrnia recupera el format concentrat de cap de setmana que va tenir en les edicions prepandèmia. El festival se celebrarà el dijous 10, divendres 11 i dissabte 12 de novembre. El dijous ja hi haurà activitats paral·leles, el divendres s'obriran les instal·lacions de llum i el dissabte s'hi afegiran les de foc.

"Amb la pandèmia ens vam reinventar, però perdíem el sentit de festa i la possibilitat de fer un acte col·lectiu", diu el director artístic de Lluèrnia, Xavier Bayona. Tornar a concentrar el certamen en un cap de setmana va ser la primera decisió que va prendre la nova organització de cara a aquest 2022. Ho va fer a través d'una votació, la qual va sortir favorable, també per motius econòmics i organitzatius. "Perdem la intimitat de veure instal·lacions un dimarts al vespre, però guanyem una altra cosa i ens ve més de gust", diu Bayona.

Lluèrnia 2022 tornarà a concentrar-se en només sis hores durant el dissabte del festival, però també es podran veure algunes instal·lacions des de divendres. Es preveu que hi hagi una trentena de muntatges que aniran des de la plaça major fins al barri de Sant Miquel, una altra de les novetats d'enguany. "Entenem que el festival ha de ser una reflexió urbana. Aquest any comencem al centre, just on hi ha els terratrèmols i el debat sobre què està passant al centre de la ciutat. Creiem que Lluèrnia pot ajudar-hi a reflexionar. Estem dins una trama urbana, però a Olot tenim molts espais de paisatge dins la ciutat", diu Bayona.

El recorregut del Lluèrnia 2022 vol ser circular i passarà per espais del centre de la ciutat com l'Hospici i espais del barri de Sant Miquel com la plaça (on es farà l'espectacle final), els pisos verds, o un dels cràters del volcà la Garrinada, on es farà l'hort de la llum que enguany anirà a càrrec de Josep Ferrando.
Arxivat a