1 de 10
arquitectura

​La millora de la plaça del Carme d'Olot, a la Biennal Iberoamericana d'Arquitectura

El projecte serà l'únic representant espanyol a la cita que se celebrarà a Mèxic

Imatges de la reforma de la plaça del Carme | José Hevia
per Redacció, Olot, Catalunya | 16 de setembre de 2022 a les 08:00 |
La reactivació de la plaça del Carme d'Olot serà protagonista a la XII Biennal Iberoamericana d'Arquitectura i Urbanisme. El projecte Bon dia, Carme! representarà Espanya a la cita arquitectònica internacional. És obra d'Eduard Callís i Guillem Moliner (Unparelld'arquitectes) i va néixer arran del PIAM del Nucli Antic. Consta de diverses accions que responen als objectius de millorar i reactivar l'espai a través del confort urbà, posar en valor el patrimoni i dinamitzar les plantes baixes de la plaça.

La intervenció s'ha basat a obrir l'escola d'art a la plaça del Carme amb grans finestrals, s'ha canviat l'arbrat i millorat la il·luminació. En paral·lel, s'han obert dos nous establiments que han ajudat a la dinamització. Ara, aquest projecte serà l'únic representant espanyol en la XII Biennal Iberoamericana d'Arquitectura i Urbanisme. El jurat ha tingut en compte que aquest projecte sigui el resultat d'un procés participatiu, que hi hagi col·laboració público-privada i l'impacte que ha generat com a projecte urbà integral en aquesta zona de la ciutat garrotxina.
 

Un altre aspecte de la reforma d'unparelldarquitectes a la plaça del Carme d'Olot. Foto: José Hevia.


"Aquests premis són premis a obres, i no a arquitectes. Això té especialment valor per tota la gent que ha estat implicada en el projecte", diu un dels responsables de l'obra, Eduard Callís. "Ja fa temps que el paradigma ha canviat molt i el jurat dels premis ara valora la capacitat de revertir a la societat les transformacions que es fan a partir de l'arquitectura, que també inclouen la gestió", reflexiona l'arquitecte olotí.

El Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, juntament amb el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes, és qui impulsa la Biennal Iberoamericana, una mostra d'àmbit llatinoamericà que pretén reunir expressions de l'arquitectura actual. Enguany la Biennal se celebrarà a Mèxic del 21 al 25 de setembre i s'hi reconeixeran trajectòries de professionals del sector, s'exposaran obres destacades i se celebraran diferents activitats per reflexionar sobre els objectius actuals de l'arquitectura. Per a la Biennal d'aquest any s'hi van presentar 800 projectes, 41 han estat finalistes i 9 de les quals han acabat premiades, entre elles l'obra olotina.

 

Participació