​Les quatre curiositats històriques de les Festes del Tura 2022

Aquest any no s'ha suspès cap acte per pluja i s'ha fet un ball de cabeçuts completament femení

Un dels balls dels cabeçuts a plaça ha estat íntegrament femení
Un dels balls dels cabeçuts a plaça ha estat íntegrament femení | Martí Albesa
12 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:45h
Les Festes del Tura 2022 ja han acabat. Ho han fet en una edició que es recordarà per ser el retorn de la normalitat després de dos anys de pandèmia. Tot i això, les Festes d'aquest any deixen algunes curiositats també per a la història.

Cap gota
Aquest 2022 ha succeït un fenomen gairebé desconegut durant la Festa Major d'Olot: no ha plogut. La dita diu que per Festes del Tura pluja segura, però enguany no ha estat així i això ha permès que l'organització no hagués de suspendre cap acte a causa de la pluja. Només el diumenge a la tarda es van veure algunes tempestes vorejant la ciutat amb alguns llamps i trons, però no hi va haver presència de la pluja.

Precisament, però, l'únic acte que es va haver de suspendre aquest any es va fer per la sequera. La batalla de l'aigua i l'escuma va quedar anul·lada dies abans de l'inici de Festes per la declaració de l'alerta hidrològica a la Garrotxa

Un ball de cabeçuts 100% femení
Les Festes del Tura 2022 també es recordarà per ser una de les úniques vegades que hi ha hagut un ball de cabeçuts format íntegrament per dones. Les nou persones que van ballar a la plaça Major d'Olot el dijous 8 a les 12 h van ser totes dones. Enguany, el grup de cabeçuts s'ha caracteritzat per ser gairebé tot dones. De fet, només hi havia un noi dins el grup.

I és que les dones cada vegada són més presents a la faràndula d'Olot i ho demostra el fet que enguany, en un dels balls a plaça, una dona ha portat el cap de Lligamosques. A més, s'espera que aviat, tal com marca la llista d'espera, també hi hagi una gegantera i que el gegant o la gegantessa estiguin portats, per primer cop en la història moderna, per una dona. 
 

La Sara Arbós és qui va portar el cap de lligamosques durant un dels balls d'aquestes Festes del Tura. Foto: Martí Albesa


No ha saltat cap beta
Una de les tradicions de Festes, a part de la pluja, també és veure betes caigudes de les espardenyes dels balladors de la faràndula. Normalment, a un ball o altre dels que es fan a plaça es veu algú assistint a algun ballador que se li ha deslligat la beta que porten collada a la cama.

Doncs bé, aquest 2022 no hi ha hagut cap accident d'aquesta mena. En cap dels tres balls que s'han fet a la plaça Major ha hagut d'entrar algú a cordar una beta caiguda. Igual que la pluja, podem dir que això, gairebé, també és un miracle.
 

Les betes dels balladors de la faràndula Foto: Martí Albesa


La cercavila amb més figures de la història
Per últim, i també relacionat amb la faràndula, la cercavila d'inici de Festes va ser la que més figures va tenir. N'hi va haver al voltant d'una quarantena i això va fer que fos la més participativa de la història, un fet que demostra que, tot i el pas dels anys, continuen apareixent noves figures cada edició.
 

La cercavila de les Festes del Tura 2022 en el seu pas pel Firal. Foto: Martí Albesa

Arxivat a