​Els 10 actes que no et pots perdre de les Festes del Tura 2022

La Festa Major d'Olot arrenca aquest dimecres fins al diumenge

Les Festes del Tura 2022 se celebraran del dimecres 7 al diumenge 11 de setembre
Les Festes del Tura 2022 se celebraran del dimecres 7 al diumenge 11 de setembre | Martí Albesa
Redacció
06 de setembre del 2022
Olot ja està immers en les Festes del Tura 2022. Des d'aquest dimecres i fins al diumenge, la ciutat viurà cinc dies i quatre nits de festa en el retorn de la festa major de la localitat, tres anys després de l'última edició amb normalitat del 2019. A NacióGarrotxa us hem fet una selecció dels deu actes que no et pots perdre durant aquestes Festes.

La Cercavila
És l'esclat de la festa. Més d'una quarantena de gegants i cabeçuts de tots els barris de la ciutat s'apleguen en una cercavila que recórrer els carrers del Nucli Antic fins entrat el vespre. Els Gegants, cabeçuts i cavallets d'Olot lideren la cita que comença, si el temps ho permet, a tres quarts de sis de la tarda a l'Hospici.
 

La cercavila d'Olot Foto: Martí Albesa



És l'inici oficial de les Festes del Tura. Té lloc a les nou de la nit del primer dia de Festes al balcó de l'Ajuntament. El d'aquest any serà un pregó especial de la mà dels artesans de faràndula, Tavi Algueró i Àngel Rigall, ja que vol ser un homenatge a tots els balladors i ciutadans que durant anys han mantingut i mantenen la flama farandulera a la ciutat.

Ball dels Gegants, Cabeçuts i Cavallets d'Olot a plaça
El dijous 8, a les 12 del migdia, la Faràndula d'Olot farà el primer ball a la plaça Major. Gegants, Cabeçuts i Cavallets fan el seu particular ball amb la plaça plena de gom a gom. El ball del dia 8 agafa un sentiment especial per ser Santa Tura, patrona de la ciutat. i perquè sol ser el primer dels balls a plaça que es fan per Festes. Els altres balls són diumenge al matí i al vespre.

La Turinada i el Ball de l'Hora
La rauxa olotina es troba a la Turinada. Milers de persones es concentren per gaudir de la festa al ritme de batucades i xarangues que fan un recorregut pel centre de la ciutat. Aquest any el trajecte serà de la plaça del Mig fins al carrer Baix del Tura, on començarà el Ball de l'Hora, una hora de música en un dels carrers més estrets d'Olot.
 

Les batucades són les protagonistes de la Turinada Foto: Martí Albesa


Encierru de Marrans
Un dels actes que més agraden als més petits. Es tracta d'un correbou amb marrans que, tot i ser de fibra de vidra, a vegades sembla que prenguin vida. El recorregut va des de l'església de Sant Esteve fins al Tura i després recula caminant. L'Encierru de Marrans tindrà lloc el divendres i dissabte a les vuit del vespre.
 

Els marrans de l'Encierru. Foto: Martí Albesa


El Seguici
Un dels actes més moderns, però alhora més tradicionals de les Festes del Tura. Es va incorporar al programa el 2017 i ha anat evolucionant positivament fins ara. Es tracta d'una expressió en el seu màxim nivell de la cultura popular: faràndula, castells, ball de bastons, correfoc i música. Tot barrejat a la plaça major divendres a les nou de la nit.
 

Els diables del correfoc no faltaran al Seguici. Foto: Martí Albesa


Batalla de les Flors
Un dels actes més antics de les Festes del Tura. Es tracta d'una cercavila de carrosses fetes amb flors de paper. Els muntatges fan vàries voltes per la plaça Clarà i després comença una guerra de paperets entre el públic i els responsables de les carrosses. L'acte tindrà lloc el dissabte a les 20 h a la plaça Clarà.

La diada castellera
És la cita castellera per excel·lència de les Festes del Tura. Els Xerrics d'Olot, acompanyats d'altres colles planten els seus castells davant de l'església de Sant Esteve enmig d'una munió de gent que aplaudeix les actuacions. És el moment per fer aflorar el sentiment casteller. La diada tindrà lloc el dissabte a dos quarts de sis de la tarda.
 

Els Xerrics celebren la jornada castellera central de les Festes del Tura. Foto: Martí Albesa


La Norantada
Per aquells que us agrada la música nostàlgica, la Norantada està feta per vosaltres. Durant tota la nit de dissabte, l'escenari del Firal s'omplirà dels èxits dels noranta. Tot plegat acompanyat de la tradicional xindriada, un exèrcit de xíndries plenes del combinat que més t'agradi.

El Ball de les Espelmes
És l'adéu a les Festes. De nit, amb la plaça major a les fosques i centenars d'espelmes enceses pel públic, els Gegants fan l'últim ball de la festa major. La nostàlgia envaeix un dels actes més estimats pels olotins. Serà el diumenge a tres quarts de deu del vespre. Després del ball, la Faràndula i els olotins van en format de cercavila fins a l'Hospici on es guarden els Gegants, Cabeçuts i Cavallets fins a l'any que ve.
 

Ball dels gegants amb espelmes.  Foto: Martí Albesa