​Milers d'alumnes garrotxins tornen a l'escola

La majoria de centres tornen a obrir portes aquest dilluns amb la normalitat com a protagonista

Infants, amb els seus pares, de camí a escola
Infants, amb els seus pares, de camí a escola | Martí Albesa
05 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:39h
Torna l'escola amb normalitat. Tot i que ja fa mesos que hem deixat la covid enrere, aquesta és la principal notícia d'aquest inici de curs. Després d'un any escolar marcat per les mesures anticovid, els professors i alumnes podran tornar-se a veure les cares, tornar-se a ajuntar en un mateix grup classe o no s'hauran de separar per jugar al pati.

"La situació covid ens ha tingut de bòlit. Aquest curs comença amb normalitat, però hi ha actuacions que es mantenen. Per exemple, moltes escoles han conservat els accessos esglaonats o diferents aules. Hi ha alguna cosa bona, ben poca, de la covid que s'ha quedat", diu la regidora d'Educació d'Olot, Mariona Camps.

Seguint l'avançament del curs escolar que ha aplicat aquest any el Departament d'Educació, aquest dilluns al matí, milers d'alumnes garrotxins d'infantil i primària ja han assistit a classe. Els alumnes de secundària començaran dimecres i les escoles bressol, pel fet de ser municipals, s'esperaran fins al dilluns 12 de setembre.
 

Una alumna entrant a l'escola Foto: Martí Albesa


Les Festes del Tura xoquen amb l'inici de curs
A Olot, l'avançament del curs escolar ha provocat que el retorn a les aules xoqui amb les Festes del Tura que se celebren de 7 a l'11 de setembre. Això farà que Infantil i Primària facin festa tres dies després de començar i que a Secundària es vagi un dia a classe i l'endemà ja es torni a fer festa fins al cap de cinc dies. "Normalment, el primer dia dels instituts és per donar els horaris i fer introducció. Serà com cada any, simplement que després del primer dia arribaran les Festes del Tura", diu Camps.

Gratuïtat a I2 i disminució de ràtios a P3
Enguany, el curs de Infantil2 de les escoles bressol és gratuït per a les famílies. El Departament d'Educació es fa càrrec de la tercera part de la matrícula que fins ara es cobrava a les famílies. Per aquest curs, el Departament i els Ajuntaments finançaran les places del segon curs de les llars d'infants. Segons la regidora d'Educació d'Olot, això ha comportat un lleuger augment en les inscripcions: "El tema de la covid va fer un retrocés en la demanda dels últims dos anys. Ara, sense la covid, les famílies s'han tornat a animar a portar els infants a l'escola bressol. Amb això i la gratuïtat hem notat un lleuger augment".

Encara en l'àmbit de l'educació infantil, també hi ha novetats a P3. A causa de la baixa natalitat, el Departament d'Educació ha reduït les ràtios a aquest curs passant-les de 25 alumnes per aula a 20. Ara, el sistema es troba que "el boom" ha arribat a Secundària i alguns centres de la comarca han hagut d'adaptar espais. "A Primer d'ESO hi ha hagut increment de demanda. La tendència és que hi hagi més inscripcions cada any. Pràcticament, totes les que es van fer a termini, s'han pogut atendre amb primera o segona opció", diu Camps. 

Tres cicles formatius nous a la Garrotxa
Enguany la comarca continua ampliant la seva oferta formativa en cicles de grau mitjà i grau superior. A l'Institut Garrotxa, aquest curs s'afegeix el grau superior d'agricultura i ramaderia que dona continuïtat al grau mitjà que ja hi ha, i també s'incorpora al centre un grau mig en construcció. A l'Escola Pia, enguany s'estrena un cicle d'integració social. Tot plegat contribueix a consolidar la Garrotxa com una de les comarques amb més cicles i formació professional de Catalunya amb cinc centres (Institut Bosc de la Coma, Institut Garrotxa, Institut Montsacopa, Escola d'Art, Kreas i Escola Pia) que ofereixen aquesta branca educativa.

Aquest dilluns ha començat el curs escolar que s'acabarà el 20 i 23 de juny pel que fa a Primària i Secundària, respectivament. Enguany, en el cas d'Olot, s'han establert d'aquesta manera els dies de lliure elecció: el dilluns 31 d'octubre, dilluns 5 de desembre, el divendres 17 de febrer i dimarts 2 de maig.