La seguretat de Festes del Tura: «Tornem a la normalitat, però les ganes de gaudir no són les normals»

Els responsables dels cossos de seguretat de la Garrotxa expliquen a NacioGarrotxa com s'ha preparat el dispositiu de seguretat del retorn de la Festa Major d'Olot

Els responsables dels cossos de seguretat de la Garrotxa, conversen a NacióGarrotxa
Els responsables dels cossos de seguretat de la Garrotxa, conversen a NacióGarrotxa | Martí Albesa
02 de setembre del 2022
Actualitzat el 05 de setembre a les 16:53h
A pocs dies perquè comencin les Festes del Tura, NacióGarrotxa entrevista els dos màxims responsables de la seguretat a la ciutat i la comarca: Ignasi López, cap de la Policia Local d'Olot, i Blai Ortiz, sotsinspector en cap dels Mossos d'Esquadra a la Garrotxa.

A través d'ells, descobrim el dispositiu de seguretat de la Festa Major d'Olot 2022, que enguany estarà marcat per les ganes de tornar a la normalitat, les punxades i l'augment dels casos de conductors que condueixen sota els efectes de l'acohol. 

- Com serà el dispositiu de seguretat de les Festes del Tura 2022?

I: Tornem a la normalitat i tornem, per tant, al dispositiu anterior a la pandèmia. Tot allò que ens ha servit un altre any, ho mirem de repetir. Sí que hi ha alguna cosa concreta que pot canviar i adaptem el dispositiu, però en principi és bastant semblant al que fèiem abans de la pandèmia.

B: Abans de la pandèmia els dispositius van funcionar molt bé. Hi va haver una reducció d'incidents i és el model que seguim i instaurem aquest any. Sí que és cert que tot retorna a la normalitat amb moltes més ganes de festa.

- En què consisteix el dispositiu?

I: Per part de la Policia Municipal té una complexitat important perquè ens agafa les 24 hores del dia i molta de la nostra feina és garantir i harmonitzar tots els actes amb tot el que sigui necessari: espais que no hi pot haver cotxes, gent que ha d'arribar... Tot això requereix, per una banda, un dispositiu rellevant per mirar que es puguin fer tots els actes i també, per altra banda, minimitzar els efectes a la vida quotidiana del Nucli Antic perquè hi ha veïns i botigues, i ho hem de mirar de fer possible tot. Això té una complexitat i esforç important. També ens movem molt pel que fa als accessos i la protecció amb pilones per garantir la màxima seguretat dins l'espai de festa, és a dir el Nucli Antic.

- És el repte més important de l'any per la Policia Municipal?

I: Sí. A escala de dispositiu és el més gros que fem perquè no és un fet concret com el carnaval que és una tarda, es tracta de moments molt diferents i durant molts dies. Hi dediquem tots els agents del cos, els quals, durant aquests dies, no poden gaudir de vacances.
 

Ignasi López, a l'esquerre, i Blai Ortiz, a la dreta de la imatge Foto: Martí Albesa


- El paper de Mossos d'Esquadra quin és?

B: Ens centrem molt en l'ordre públic. Tenim una massa molt important de gent a les nits i això implica una acumulació de gent a totes les places. El que fem és reforçar el nostre paper de prevenció en l'ordre públic i estar molt atents amb les baralles o delictes que es puguin cometre. Vindran furgonetes d'ARRO, es reforça el servei de nit amb efectius i dotacions uniformades i de paisà i també es reforça el servei de trànsit. Durant aquests dies, la plantilla creix i es redistribueixen els agents.

- Quines novetats hi ha aquest any?

I: Nosaltres som conscients que a conseqüència de la pandèmia, la gent té ganes de gaudir i, en general, la presència a les festes d'altres pobles de la comarca ha estat important i, per tant, hem de preveure que l'assistència de gent serà important i, per això, hem dimensionat una mica més el dispositiu. Després, en el nostre cas, oferirem un plus de servei: la novetat d'aquest any serà que en el torn de nit patrullarà la unitat canina que ara tenim. Això pot ser bo per dissuadir el consum d'algun estupefaent.

B: Per part dels Mossos, aquest any incrementarem la presència policial a tots els carrers i avingudes que són eix de sortida de les Festes del Tura. Volem tenir presència física en determinats punts d'entrada i sortida de la festa com són la plaça Clarà o el passeig de Barcelona. Volem crear una percepció de seguretat a l'hora que el jovent marxi cap a casa o els pares vagin a buscar els fills a la zona de la plaça Clarà. També volem que se'ns vegi per si hi ha un incident i puguem donar una resposta ràpida. Estarem en una zona perifèrica de la festa al voltant de les quatre o les cinc de la matinada.

- Què més es reforçarà aquest any per part de Mossos?

B: Volem incrementar els controls d'alcoholèmia. Ens preocupa moltíssim. Tornem a la normalitat, però les ganes de gaudir del jovent no són les normals: tenen moltes més ganes de gaudir. Hi ha jovent entre els 14 i 18 anys que els ha enganxat els dos anys de pandèmia i no van poder gaudir de les Festes, o inclòs, alguns no coneixen les Festes i volen viure-les amb tot el dret. Nosaltres estem intentant que es puguin gaudir amb tranquil·litat al carrer, però també a les carreteres. I ho dic perquè és preocupant. L'últim control d'alcoholèmia que es va fer a la festa del Mallol, com podia ser un altre poble, ens va sorprendre. Normalment, als controls d'abans de la pandèmia, quan feies seixanta lectures, et sortien sis o set positius de drogues o alcohol. Ara m'he posat les mans al cap: les lectures que es van fer aquest últim cap de setmana, de seixanta van sortir trenta positius. És a dir, gairebé el 60% dels joves que vam aturar van donar positiu per alcohol i drogues. Això ens preocupa perquè podem perdre la vida d'algun jove conduint per les nostres carreteres o un jove conduït pugui provocar un accident. Per tant, intentarem fer controls pertinents a punts d'entrada i sortida a Olot. Aquest és un dels punts amb els quals hem d'incidir aquest any.

- Xoca bastant la dada.

B: Ens xoca moltíssim. Volem revertir la percepció que no hi ha perill o pots agafar el cotxe i no trobar cap perill. Estic personalment sensibilitzat en la integritat dels joves i hem parlat amb Trànsit que això serà un dels reforços que tindrem per Fetes del Tura. Pots beure? Sí, però no condueixis.
 

Blai Ortiz, sotsinspector en cap dels Mossos d'Esquadra a la Garrotxa Foto: Martí Albesa


- Les festes de poble de la Garrotxa de l'estiu són un termòmetre per valorar com s'arriba a les Festes del Tura?

B: Aquest any sí. Altres anys no perquè les Festes del Tura estaven molt diferenciades de la resta, però aquest any hem anat seguint paulatinament tots els incidents de les altres festes des de Montagut fins ara. I la tendència és que seran unes Festes molt buscades per celebrar el retorn a la normalitat, cosa que entenc perfectament i ho respecto.

- Des de la Policia Municipal també es controlaran motxilles per frenar el consum d'alcohol entre menors?

I: Nosaltres repetim tot allò que altres anys ha funcionat i una de les coses és mirar que determinades substàncies no es consumeixin, i especialment per part de menors d'edat. A vegades passa que de diferents nois d'una colla un que és major d'edat va el supermercat a comprar determinada beguda i després s'ajunten i consumeixen. Llavors, nois joves que no estan acostumats a beure alcohol, els pot afectar d'una manera important perquè un estat etílic important et deixa en un estat vulnerable i això suposa un risc que hem de mirar d'evitar.

- A través del termòmetre de les festes de poble us han arribat altres situacions que no es donaven altres anys?

B: No. La cosa normal de totes les festes: a partir de les quatre de la matinada, en què totes les substàncies que un ha anat prenent comencen a fer efecte, sí que hi ha petites baralles i incidents. Però això està previst i a partir de les tres de la matinada preveiem que puguin començar aquests incidents com comes etílics, petites baralles, etc.
 

Ignasi López, cap de la Policia Local d'Olot Foto: Martí Albesa


- Per tant, a partir d'aquesta hora començarà una altra etapa del dispositiu?

B: Estarem més atents i reubiquem els agents en punts estratègics per donar resposta.

I: Hem pogut constar, però, que la quantitat d'incidents dels últims anys ha estat baixa. Objectivament, a les últimes Festes hem tingut poquíssims incidents greus. Per això hem de seguir fent la feina preventiva que fèiem com mirar motxilles i regirar butxaques per trobar una navalla o objectes contundents. Llavors, la nostra estratègia és repetir allò que ha funcionat: presència uniformada fins a les dues o les tres de la matinada i després treballem de paisà perquè ens és més còmode, evitem incidents i som més eficaços.

- Heu detectat casos de punxades a les festes majors d'estiu?

B: A la Garrotxa no s'ha detectat cap cas. Tots s'han donat al voltant de les discoteques i a la costa. És un fenomen que ens ve de França, on des de fa mesos es donava. De tots els casos detectats, després d'una punxada, no s'han reproduït ni agressions sexuals ni delictes i no s'ha pogut determinar si s'ha inoculat algun tòxic.

- Heu previst algun dispositiu especial per Festes del Tura per aquestes situacions?

B: Vam tenir una reunió amb l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa la setmana passada i vam establir un protocol. El protocol diu que qualsevol noi o noia que senti que li han fet una punxada, primer cal mirar si pot identificar l'autor, anar al centre mèdic ubicat a la plaça de l'U d'Octubre i immediatament l'Hospital activarà un facultatiu que si confirma que és una punxada, s'iniciarà el protocol sanitari i nosaltres cridarem el metge forense per començar a obrir diligències per a la investigació. Res ens fa suposar que pugui haver-hi punxades, però igual que la salut no es pot garantir al 100%, jo tampoc puc garantir que no passi.

- Què cal fer si es necessita una intervenció ràpida d'algun cos de seguretat enmig de les Festes del Tura?

B: Ubicarem dotacions policials al perímetre de Firal. I en determinats moments, es reforçarà el final del carrer Sant Rafel amb plaça Clarà. Però, bàsicament, si hi ha un incident cal trucar al 112 i si es vol preguntar alguna cosa, es poden acostar a aquests punts on hi haurà presència.

I: Nosaltres tenim les dependències a prop, on els ciutadans es poden adreçar per qualsevol cosa. A més també tenim l'aplicació M7 Citizen Security Olot, que té un botó que serveix per geolocalitzar la persona que l'ha activat. Per exemple es pot fer servir si una persona se sent inquietada quan torna cap a casa. Es prem el botó de l'aplicació, s'envia la ubicació a la policia i en el moment en què ens arriba, enviem una dotació policial al lloc.
 

Els responsables dels cossos de seguretat de la Garrotxa durant l'entrevista amb NacióGarrotxa a la Sala Gussinyer de l'Ajuntament d'Olot Foto: Martí Albesa


- Més enllà l'augment dels conductors beguts o les punxades, preocupa també la presència d'alguns grups reduïts de joves que han buscat brega i que s'han vist en festes de poble aquest estiu?

B: Hem detectat algun grup que va provocar incidents, com per exemple, a Sant Jaume de Llierca, on hi va haver un detingut. Però, moltes vegades ens falta informació perquè les mateixes víctimes i organitzacions d'algunes festes no han volgut denunciar incidents en què s'han vist implicats. Si no hi ha denúncia, ens costa molt que ens arribi tota la informació. Tot i això, durant les Festes muntarem grups de tres agents perquè es puguin identificar algun perfil d'aquests joves que vulguin buscar brega. Intentarem fer prevenció, detecció i identificació d'aquests grups.

- Els cossos de seguretat sou un termòmetre de la societat. Com heu vist el despertar de la gent després de dos anys de pandèmia?

B: Ara s'està tornant a la normalitat. La gent ens havíem acostumat que tots els robatoris i incidents baixessin i veure que ara tornen a la normalitat causa un impacte negatiu. Sempre em remeto al principi de l'energia que diu que ni es crea ni es destrueix, sinó que es transforma. Doncs en el cas de la delinqüència, es crea, no es destrueix i es trasllada.

- Quin missatge donaríeu a la ciutadania per aquestes Festes del Tura?

B: Que gaudeixin tot el que puguin. Que gaudeixin de les Festes amb seny, seguretat i civisme. I que sàpiguen que nosaltres estarem vetllant perquè es puguin fer amb les millors garanties de seguretat.
Arxivat a