​Olot reivindica la depuradora de la Vall d'en Bas després de l'aiguat d'aquest dimecres

El regidor de Medi Ambient ha assegurat que la infraestructura permetria disminuir la possibilitat de col·lapse dels col·lectors de la ciutat

Aniol Sellabona, regidor de Medi Ambient d'Olot
Aniol Sellabona, regidor de Medi Ambient d'Olot | Martí Albesa
19 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:37h
L'aiguat caigut aquest dimecres a Olot (amb gairebé 100 litres amb només dues hores) va provocar el col·lapse de diferents col·lectors i canonades de la ciutat. La xarxa de clavegueram no va poder absorbir tota l'aigua que va caure amb poca estona.

En aquest context, l'Ajuntament d'Olot ha aprofitat per reivindicar la necessitat de construir una depuradora a la Vall d'en Bas i les Preses. "És necessari que els municipis es dotin de les instal·lacions pe poder depurar l'aigua i poder-la abocar a altres punts del riu perquè no hagi d'arribar tota l'aigua canalitzada a Olot, per exemple, procedent de la Vall d'en Bas", ha dit el regidor de Medi Ambient, Aniol Sellabona.

Ara mateix, tota l'aigua canalitzada que surt de la Vall d'en Bas i les Preses passa per la xarxa d'Olot i es depura a la depuradora de la capital de la Garrotxa. A la Vall d'en Bas, però, hi ha petites depuradores a diferents nuclis del municipi i altres en indústries. El que es vol amb la futura instal·lació és que aquesta aigua no hagi d'entrar a Olot i es depuri del tot abans d'arribar a la ciutat. Segons Sellabona, això permetria reduir el volum d'aigua que circula pels col·lectors d'Olot i tenir més marge per evitar vessaments d'aigües residuals al Fluvià en moments de pluges torrencials: "Permetria que estiguéssim més ben preparats per evitar que no es produïssin abocaments com els que s'han produït recentment, ja que la xarxa no aniria tan col·lapsada".

Per Sellabona, la depuradora de la Vall d'en Bas i les Preses també permetria augmentar el cabal del Fluvià en diversos punts abans de la seva arribada a Olot. "Ens permetria tractar tota l'aigua de la Vall d'en Bas i les Preses i retornar-la a un punt més alt del Fluvià. Això permetria veure un pas diferent del Fluvià amb més aigua per tots aquests paratges", assegura el regidor.

La depuradora de la Vall d'en Bas i les Preses, anomenada depuradora de l'Alt Fluvià, fa anys que es reclama i de fet ja fa anys també que s'estudia. El fet que els dos municipis i l'ACA no s'hagin posat d'acord pel que fa a la ubicació de la infraestructura, fa que encara no sigui una realitat. Sellabona afirma que poden reivindiquen l'equipament, però que és una qüestió que han de tractar els ajuntaments implicats amb l'Agència Catalana de l'Aigua. El regidor d'Olot demana, però "que es defineixi ja" perquè és una infraestructura que "no només és important per Olot, sinó per tota la comarca".
Arxivat a