​Quins són els municipis de la Garrotxa que més reciclen?

Hi ha deu pobles que no compleixen l'objectiu marcat per la Unió Europea

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Adrià Costa
16 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:00h
La Garrotxa és la quinzena comarca de Catalunya que més recicla. El 2021 es va separar la meitat dels residus generats. Actualment, la taxa de recollida selectiva de la comarca se situa al 50,6%, només un punt més alta que la que hi havia el 2020.

Dins la comarca, però, s'hi poden veure moltes diferències. Només aquells municipis que fa anys que han canviat la manera de gestionar els residus i han iniciat sistemes com el porta a porta o els contenidors tancats, han aconseguit assolir les xifres òptimes de reciclatge.

Actualment, els municipis de la Garrotxa que més reciclen són Besalú i Argelaguer. El primer va instaurar el porta a porta l'any 2018 i això ha permès que avui Besalú sigui el poble de la comarca que més recicla amb un 85,5% de recollida selectiva. Per darrere hi ha Argelaguer, que precisament, també el 2018, va posar en marxa el sistema de contenidors tancats. Això ha donat resultat i avui recicla el 84,9% dels residus que es generen al municipi.

La resta de municipis de la Garrotxa se situen a molta distància de Besalú i Argelaguer. No n'hi ha cap més que s'hi acosti, ni que arribi al 60% de reciclatge. El tercer municipi amb més bona taxa de recollida selectiva és Tortellà amb el 58,6%, seguit de Santa Pau (58,3), la Vall de Bianya (55,7) i Sant Jaume de Llierca (53,1).
 
 

La capital de la Garrotxa, Olot, va reciclar el 2021 el 48% dels residus generats, un fet que la situa en la dotzena posició del rànquing comarcal. En diferència, la ciutat és la localitat que més genera a la comarca. El 2021 Olot va generar 16.300 tones de residus, és a dir, el 60% de tota la comarca.

A quins municipis ha millorat més el reciclatge?
Del 2020 al 2021 el percentatge de recollida selectiva va variar només un 1% a la Garrotxa. Això ja ens indica que la millora entre un any i altre va ser poca. Però, tot i això, sí que hi ha municipis que van aconseguir augmentar la taxa de reciclatge. El que més va ser Sant Ferriol, que va sumar set punts més d'un any a un altre (va passar de reciclar el 32% dels residus a un 39%). Sant Ferriol va anar seguit de Mieres (amb sis punts més) i Maià (que va passar del 34 al 39%).

Per altra banda, el municipi que més va empitjorar a l'hora de reciclar els residus és Sales de Llierca. El poble va disminuir en set punts la taxa de reciclatge i va passar d'un 59% a un 52. De fet, només hi ha cinc municipis de la Garrotxa on la recollida selectiva va anar a menys entre el 2020 i el 2021. Va ser a Sales, les Planes, Castellfollit, Sant Feliu i Sant Aniol de Finestres.

Onze municipis compleixen l'objectiu d'Europa
Segons les últimes dades de l'any 2021, poc més de la meitat dels municipis de la Garrotxa compleixen l'objectiu marcat per la Unió Europea, qui va dictaminar que el 2020 el percentatge de recollida selectiva havia de ser del 50%. A la Garrotxa, aquest objectiu l'han complert onze municipis, entre els quals no hi ha la ciutat d'Olot. 

Si mirem el futur, Europa també marca que el 2025 l'objectiu és que tots els estats tinguin una recollida selectiva del 55%. Ara per ara, només cinc pobles ja han fet els deures: són Besalú, Argelaguer, Tortellà, Santa Pau i la Vall de Bianya.