El reciclatge s'estanca a la Garrotxa

La comarca recicla el 50,6% dels residus, una dada que ha variat molt poc respecte a l'any anterior

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Yvelisse Teixeira
16 d'agost del 2022
Actualitzat a les 10:49h
L'Agència de Residus de Catalunya ha fet públiques les dades de gestió de residus del 2021. L'ens recull les estadístiques per municipis i comarques i permet comparar-les amb les d'anys anteriors. Actualment, la Garrotxa recicla la meitat del que genera, és a dir que el percentatge de recollida selectiva se situa al 50,6%. De les 27.300 tones de residus que es van recollir l'any passat a la comarca, se'n van reciclar 13.800.

La dada, però no ha variat gaire respecte a l'any passat i això fa que la comarca encadeni dos anys seguits sense veure créixer de manera important la taxa de reciclatge. El 2020 la Garrotxa reciclava un 49,78% dels residus, només un punt menys que el 2021. Amb tot això, les xifres no compleixen l'objectiu marcat per Europa, qui el 2020 demanava que la taxa de reciclatge arribés al 50% i exigeix que el 2025 s'assoleixi el 55%.

En comparació a la resta de Catalunya, la Garrotxa se situa quatre punts per sobre la mitjana catalana (46,6%). Ara com ara, és la quinzena comarca que més recicla de Catalunya, una posició que també ocupava el 2020.
 

Reciclatge de vidre. Foto: Georgina Albreda


La Garrotxa recicla menys que fa tres anys, però cinc vegades més que fa dues dècades
Si mirem l'evolució històrica de la comarca, es pot apreciar clarament que el reciclatge s'ha disparat els últims vint anys. El 2001, els garrotxins només reciclaven 48 tones per habitant a l'any. Ara, la xifra s'ha multiplicat per cinc i es reciclen 234 tones.

Tot i aquesta evolució positiva, els últims anys la Garrotxa ha viscut una davallada pel que fa al reciclatge. Des del 2018, la recollida selectiva ha baixat. Fa tres anys es va arribar al rècord de selecció amb 296 tones per habitant. Però l'any següent es va patir la caiguda més important en les últimes dues dècades: la dada va disminuir un 13%. I el 2020 va tornar a caure un 10%. Tot plegat ha fet que el reciclatge a la Garrotxa es torni a situar a nivells de l'any 2017.

Tot i això, la comarca espera fer créixer les xifres de recollida selectiva amb la posada en marxa dels nous sistemes de gestió de residus que ja s'estan instal·lant a tots els municipis menys Olot. Aquesta tardor està previst que tots els pobles funcionin amb contenidors tancats que s'obren amb una targeta personalitzada (a excepció de Besalú que fa anys que funciona amb el porta a porta).