​L'Hospital d'Olot vol ser el centre de referència a Catalunya en pediatria mediambiental

Des del centre afirmen que s'està treballant per aconseguir-ho després de sis anys de la creació de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica

Imatge de l'exterior de l'edifici de l'Hospital d'Olot
Imatge de l'exterior de l'edifici de l'Hospital d'Olot | Martí Albesa
08 d'agost del 2022
Actualitzat a les 9:15h
Ser un referent en pediatria mediambiental. Això és el que vol i està a prop d'aconseguir l'Hospital d'Olot i el seu equip de pediatria. El centre està treballant perquè l'hospital olotí sigui reconegut i pugui donar formacions o assessorament a altres hospitals, centre de primària i professionals sanitaris del país sobre els riscos mediambientals en l'àmbit de la pediatria.

Des del 2016, l'Hospital d'Olot té la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) que vetlla per al benestar de les embarassades davant els riscos del nostre entorn com el tabac, l'alcohol o els plàstics. El que es vol és que aquesta unitat sigui referent a Catalunya i serveixi per assessorar la resta de centres i professionals del país.

Si això s'assolís, el pediatre garrotxí, Ton Foguet, diu a NacióGarrotxa que significaria "una molt bona notícia per Olot i la Garrotxa". Foguet es mostra convençut que poden aconseguir l'objectiu: "Estem en procés de fer una expansió i situar-nos com a referència del país. Crec que ho podem aconseguir. I això demostra que es poden fer coses diferents des de comarca trencant la idea que tot ha de ser centralitzat".
 

Una dona embarassada fent-se una ecografia amb mascareta. Foto: Europa Press


Estendre el full verd per a embarassades
Que la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica d'Olot pugui ser referència a Catalunya permetria que doctors d'arreu del país poguessin consultar dubtes o situacions al centre olotí. A més, també ajudaria a estendre el cribratge (el full verd) a embarassades que es fa a Olot.

Des dels seus inicis, la PEHSU va instaurar que a part de les analítiques si revisions que es fan a totes les embarassades, durant el procés de gestació les pacients omplin un full verd que serveix de cribratge. A través d'aquest full s'analitzen els hàbits de les mares per conèixer els factors de risc relacionats amb l'entorn i, així, poder mitigar els possibles perjudicis que poden aparèixer cap al nadó.

De moment, la unitat pediàtrica olotina és l'única que existeix a Catalunya i la segona que hi ha a estat espanyol. De fet, la unitat d'Olot va néixer de la PEHSU de Múrcia, la qual va ser la primera a aparèixer a Espanya. Aquestes unitats estudien i corregeixen els riscos mediambientals que es poden donar durant l'embaràs i recullen dades i estadístiques sobre l'efecte del consum, per exemple, d'alcohol o tabac abans o durant la gestació. També s'han arribat a estudiar la relació entre els plàstics o els tints de cabell amb la salut del nadó.