La nova plaça Major d'Olot no tindrà arbres per ser «més pràctica»

La reforma començarà el setembre i està previst que s'allarguin dos mesos

Imatge actual de la plaça Major d'Olot amb els seus arbres
Imatge actual de la plaça Major d'Olot amb els seus arbres | Pau Masó
Redacció
02 d'agost del 2022
Actualitzat a les 16:53h
El pròxim setembre, un cop acabades les Festes del Tura, l'Ajuntament d'Olot posarà en marxa la reforma i millora de la plaça Major. Es tracta d'una actuació que consistirà, sobretot, en la retirada dels parterres, substitució de les lloses trencades, homogeneïtzació de les terrasses i la retirada del cablejat aeri i part del que hi ha a les façanes dels edificis que envolten l'espai.

Però una de les accions que ha portat més discussió és la desaparició dels arbres que hi ha. Són quatre magnòlies que es retiraran quan comencin les obres. Això farà que la plaça no tingui espais verds.

Fa uns dies, en una roda de premsa, el regidor del Nucli Antic, Estanis Vayreda, defensava que els arbres no feien massa ombra i que s'han decidit retirar per ajudar que l'espai sigui més pràctic: "La retirada d'arbres era una demanda que ens feien els veïns, ja que els arbres no eren massa utilitzats per ombra i s'ha prioritzat que la plaça fos un espai fàcil i pràctic a l'hora d'organitzar activitats".

L'equip de govern obre la porta a fer marxa enrere
La mesura, però, ha aixecat debat a les xarxes socials i també va sortir a l'últim ple municipal d'Olot. La CUP va preguntar per la qüestió i, llavors, el regidor va obrir la porta a la continuïtat de l'arbrat: "Ho hem comentat a l'arquitecte responsable i proposa fer una trobada el setembre per poder explicar les seves raons abans de l'inici d'obres. En podem parlar per veure si no és cap condicionant pel responsable del projecte", va dir Vayreda.

D'aquesta manera, doncs, està previst que al setembre, i abans de l'inici d'obres, els grups municipals puguin reunir-se amb l'arquitecte responsable per debatre la retirada dels quatre arbres. Cal recordar, però, que la seva supressió va ser una iniciativa de la majoria dels quaranta veïns que es van entrevistar en el procés participatiu per definir la reforma de la plaça.

Després d'una moció a favor d'espais ombrívols 
L'anunci de la desaparició dels arbres de la plaça Major d'Olot coincideix en el temps amb l'aprovació d'una moció de la CUP que demanava més espais verds i d'ombra per tal que Olot fos una ciutat "termoregulada". La iniciativa va ser aprovada per l'equip de govern i el vot unànime de tots els grups municipals. En aquest sentit, Vayreda ha defensat que "no tots els espais d'Olot han de ser iguals" i que calen "espais grans per fer concerts o activitats" per tal de combinar-los amb altres espais verds com la plaça Clarà o el Firal.

Els treballs de millora que començaran d'aquí poc més d'un mes està previst que costin mig milió d'euros i també tinguin una segona fase que consistirà en la millora cromàtica de les façanes dels vint immobles que voregen la plaça olotina.

 
Arxivat a