incendis

​La Garrotxa «ha fet els deures» en la prevenció d'incendis

Ho assegura el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la comarca

per Redacció, Olot, Catalunya | 1 d'agost de 2022 a les 16:56 |
L'obertura d'una franja de protecció | SIGMA
"La comarca ha fet els deures". Així ho afirma el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias quan, des de NacióGarrotxa, se li pregunta per la previsió d'incendis que s'ha fet a la comarca. Des del passat mes de gener, la Garrotxa s'ha estat preparant per a l'estiu i hi ha arribat amb la feina feta.

Un dels elements més importants a l'hora de prevenir incendis són les franges de protecció. Aquestes franges són les que protegeixen els nuclis urbans: són bandes de terreny que tenen una amplada d'uns 25 metres i que estan lliures de vegetació seca amb els arbres aclarits i podats. A la Garrotxa, segons Canalias, aquesta feina ja està feta: "Des d'un punt de vista de prevenció ens toca fer coses que no és anar a pagar el foc. La nostra part és la planificació i aquesta la tenim feta".


El nou pla de franges que va aprovar el Consell Comarcal de la Garrotxa contempla l'execució de franges de protecció a la gran majoria de municipis de la comarca. Les tasques van començar el gener i durant l'últim mig any s'han anat desenvolupant per tot el territori.
 

Francesc Canalias, en una imatge d'arxiu. Foto: Martí Albesa.


Aquesta tasca iniciada a ple hivern ha de permetre reaccionar millor a un possible incendi forestal. "No estem preparats perquè mai s'hi està, però tenim certa tranquil·litat que davant d'una situació d'incendi, els Bombers podran dedicar-se a fer la seva feina i no hauran d'estar col·lapsats per defensar béns i propietats. Les franges ens han d'ajudar a fer això", diu Canalias.

Els treballs d'obertura de franges han anat a càrrec del Consell Comarcal de la Garrotxa i han tingut un pressupost de poc més de 700.000 euros. El Consell ha finançat l'obertura de les franges i el manteniment anirà a càrrec dels Ajuntaments.


Fins a finals de març tres equips van estar durant tres mesos esbrossant i obrint les franges de protecció dels nuclis urbans dels municipis garrotxins. Gràcies a aquesta feina, ara la Garrotxa pot estar "més tranquil·la" davant un foc que comenci un nucli urbà o unes flames que vulguin sortir d'una urbanització direcció una massa forestal.

 

Participació