​Justícia impulsa una prova pilot a la Garrotxa per donar múscul als jutges de pau

Se'ls hi farà diverses formacions en tècniques de mediació amb l'objectiu de donar-los-hi més valor i evitar que molts conflictes acabin al jutjat

Cartell del jutge de pau
Cartell del jutge de pau | Arxiu ND
28 de juliol del 2022
Actualitzat a les 19:35h
A partir del pròxim mes de setembre els vint jutges de pau que hi ha a la Garrotxa rebran diverses formacions per millorar les seves tècniques de mediació. Amb aquesta iniciativa el Departament de Justícia vol dotar els jutges de pau de més recursos perquè puguin tenir més protagonisme en la resolució de conflictes que apareixen al territori.

Des del Departament asseguren que aquestes formacions han de donar més funcionalitat als jutges de pau, ja que ara es troben que poden fer de mediadors, però ni la gent ho sap ni ells saben com fer-ho. Segons Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials de Justícia, "una de les funcions dels jutges de pau és mediar entre les parts, però si ningú truca la seva porta, no ho saben".

Amb la iniciativa es busca que els alcaldes no hagin de fer de jutges de pau i que a través de la mediació es pugui evitar que molts casos acabin al jutjat. "Volem que els alcaldes ens ajudin a fer de prescriptors d'aquesta funció dels jutges de pau", diu Ballesta. "Cal que trobem un vehicle que no sigui el judicial, sinó que sigui el de la mediació i això pugui descarregar el conflicte judicial", afegeix.

La funció d'un jutge de pau, principalment, és la resolució de conflictes. Tot i que, ara mateix, aquesta tasca ha passat a ser secundària i la majoria es dediquen a fer tasques del registre civil. Tot i això, alguns d'ells creuen que és bo que es potenciï la seva mediació: "Al llarg de quatre anys m'he trobat només quatre o cinc conflictes", diu Carles Ramon, jutge de pau de Santa Pau. "Crec que la gent no ens coneix. La gent va més amb l'alcalde perquè és més proper i l'ha votat", assegura Maria Rosa Turrado, jutgessa de Pau de Riudaura.
 

Reunió celebrada aquest dijous a Olot amb Albert Ballesta, autoritats territorials, alcaldes i jutges de pau de la Garrrotxa Foto: Pau Masó


La formació que rebran els jutges de pau de la Garrotxa es farà a través de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia i el Centre de Mediació de Catalunya. La formació pretén dotar d'eines als jutges en matèria de conciliació per tal de resoldre el conflicte en un primer estadi. També se'ls hi explicarà on s'ha de derivar una problemàtica que ja estigui enquistada.

Necessitat sorgida de la Garrotxa
El Departament ha escollit la Garrotxa perquè des de la comarca es van mostrar interessats a reconduir la figura del jutge de pau. De fet, la necessitat va aparèixer en un Consell d'Alcaldes de la comarca en què els mateixos batlles demanaven trobar una manera perquè es pogués potenciar la mediació en la resolució de conflictes.

Context desfavorable
Tot plegat, però, apareix enmig de la voluntat de l'Estat Espanyol d'eliminar els jutges de pau. El govern espanyol vol engegat un projecte de llei que busca substituir-los per oficines de justícia. La Generalitat ja s'hi ha mostrat en contra i defensa la tasca de proximitat que fa aquesta figura: "Pensem que la figura és important i que a Catalunya té molta rellevància. Lluitarem des del Departament perquè no volem que desaparegui", diu Ballesta.