​La Garrotxa consumeix un 4% més d'aigua que fa una dècada

Maià i Sant Aniol de Finestres són els municipis de la comarca que més han augmentat el consum

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Bernat Cedó
28 de juliol del 2022
Actualitzat a les 8:26h
Enmig de la sequera que vivim aquest estiu, són molts els missatges que criden a reduir el consum d'aigua per evitar restriccions i afavorir el medi ambient. Però la reducció no és cosa de només dos mesos, sinó que per evitar la sequera a l'estiu també és important reduir el consum d'aigua durant tot l'any.

La veritat, però, és que la Garrotxa no ha predicat amb l'exemple i els consums d'aigua no han anat a menys, sinó que han augmentat respecte fa anys. Des del 2012 fins al 2020 (últim any que es tenen dades), la Garrotxa ha incrementat el consum d'aigua un 4%. El percentatge pot semblar baix, però quan parlem de xifres totals es tracta de 2,3 hectòmetres cúbics, el que equivalen a més de dos milions de metres cúbics d'aigua.

Per fer-nos una idea, el volum d'aigua que la Garrotxa consumeix de més respecte al 2012, equivaldria a l'aigua que hi ha a més de 800 piscines olímpiques. Aquesta quantitat serviria perquè més de tres milions de persones poguessin veure aigua durant un any (tenint en compte que cada una veu dos litres al dia).
 

Imatge d'arxiu. Foto: Ricard Novella


Segons les últimes dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, el 2020, el 60% de l'aigua que es va consumir a la Garrotxa va ser per a activitats econòmiques i fonts pròpies. Sense tenir en compte l'any de la pandèmia, el 2019 aquest consum representava tres punts més, el 63%. La resta del consum, un 40% és de la xarxa domèstica.

Més consum per part de les activitats econòmiques
Precisament, el consum d'aigua que ha crescut més en els últims anys ha estat el de les activitats econòmiques. Del 2012 al 2019 ha incrementat un 8%, mentre que a la xarxa domèstica i en el mateix període de temps ho ha fet un 1%. El 2020, però, l'impacte de la covid i els confinaments també es van notar en el consum d'aigua del sector econòmic: aquest va disminuir respecte al 2019 i, en canvi, el consum domèstic de les llars es va disparar un 10% en només un any de diferència.

Maià qui més ha augmentat el consum; Sant Ferriol qui més l'ha reduït
Pel que fa a municipis, qui més aigua ha consumit aquests últims anys ha estat Olot. La capital representa el gairebé la meitat del consum total de la comarca (49'6%). Després hi trobem Sant Joan les Fonts (19'6%), la Vall d'en Bas (4'6%) i les Preses (3'4).
 
Del 2012 al 2020 qui més ha augmentat el consum d'aigua va ser Maià de Montcal, passant dels 19.126 metres cúbics, als 36.428. A més de Maià, també destaquen els augments a Sant Aniol de Finestres amb un 44% més de consum d'aigua o les Planes on actualment es consumeix un 36% més d'aigua que el 2012. Per altra banda, on més s'han reduït les dades és a Sant Ferriol: el municipi gairebé consumeix la meitat d'aigua que consumia vuit anys enrere. Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Sant Jaume, la Vall de Bianya i Besalú són els altres municipis garrotxins que han aconseguit reduir el consum tota d'aigua en els últims anys.