coronavirus

La vacuna catalana d'Hipra és efectiva contra les subvariants d'òmicron

El tractament de l'empresa amb directius garrotxins allarga la durada dels nivells d'anticossos neutralitzants després d'aplicar-se com a dosi de reforç

Una professional administrant una vacuna contra la Covid | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 19 de juliol de 2022 a les 13:10 |
Els darrers estudis confirmen que la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica Hipra, té una bona resposta d'anticossos neutralitzats contra les subvariants d'òmicron BA.2 i BA.4/BA.5. Segons remarquen en un comunicat, el vaccí aporta un espectre ampli de protecció contra les variants del virus que circulen actualment a Europa.

Les últimes anàlisis també han servit per comprovar una durada més gran dels nivells d'anticossos després d'una dosi de reforç heteròloga i això apunta a una protecció més duradora en comparació amb les vacunes de reforç que hi ha actualment disponibles. La companyia amplia els assajos clínics per avaluar la resposta immunitària al tractament com a quarta dosi.


La farmacèutica biotecnològica Hipra, amb seu a Amer i amb directius de la Garrotxa, està desenvolupant una vacuna bivalent de proteïna recombinant davant de Covid-19, ha comprovat en les últimes anàlisis que la seva vacuna també confereix protecció davant de les subvariants d'Òmicron BA.2 i BA.4/BA.5, causants dels últims contagis registrats a la població.

Els estudis indiquen que després de catorze dies des de l'administració d'aquest vaccí com a dosi de reforç en participants prèviament vacunats amb dues dosis de la vacuna d'mRNA de Pfizer/BioNTech, hi ha un increment dels anticossos neutralitzants contra les subvariants. I el mateix passa quan és dosi de reforç de la vacuna Moderna.


A més, en els resultats obtinguts a l'assaig Fase IIb recentment publicats, la vacuna d'Hipra, com a dosi de reforç heteròleg, dona lloc a una resposta potent d'anticossos neutralitzants (multiplica per més de deu) davant de totes les variants estudiades (Wuhan, Beta, Delta i Òmicron (BA.1) als 14 i 98 dies, sent aquests increments estadísticament superior als obtinguts amb la dosi de record amb la vacuna de Pfizer-BioNTech als 98 dies davant de les variants Beta, Delta i Òmicron (BA.1), i als 14 dies davant de les variants Beta i Òmicron (BA.1)). Segons informen en un comunicat, aquests resultats indiquen que el vaccí genera una resposta d'anticossos neutralitzants més sostinguda en el temps que la vacuna de Pfizer, cosa que suggereix una protecció més duradora i efectiva davant de les noves variants circulants.

En relació amb la seguretat de la vacuna, durant els assaigs clínics s'ha demostrat que la vacuna té un bon perfil de seguretat i de tolerabilitat i no s'han detectat efectes adversos rellevants als participants de l'estudi. Els efectes adversos més comuns han estat dolor a l'àrea d'inoculació, mal de cap o fatiga que no els ha impedit en cap moment el desenvolupament de la seva vida normal i que han desaparegut els dies següents.

 

Participació