Quins són els dies i hores amb més saturació a les Urgències de l'Hospital d'Olot?

La pitjor franja per anar a Urgències és entre les 10 i les 11 del matí

Entrada per Urgències a l'Hospital Comarcal de la Garrotxa
Entrada per Urgències a l'Hospital Comarcal de la Garrotxa | Martí Albesa
19 de juliol del 2022
Actualitzat el 20 de juliol a les 11:08h
Les urgències, tal com diu el seu nom, s'utilitzen quan hi ha una urgència. Però les dades no diuen el mateix. L'ús que la ciutadania en fa del servei demostra que les atencions s'acumulen en unes hores, dies i mesos determinats. Això significa que, sobretot per aquells casos més banals, no sempre la urgència marca el moment d'anar a Urgències, sinó, que a vegades ho fa la disponibilitat horària del pacient, la feina o l'època de l'any en què ens trobem.

Segons les dades facilitades per l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa a NacióGarrotxa, aquests són els mesos, dies i hores amb més saturació al servei d'Urgències: 

Quins són els mesos de més afluència a Urgències?
L'estiu és el moment amb més atencions a Urgències. Les dades del 2019, l'últim any sense covid, mostren com a l'Hospital d'Olot els mesos de juliol i agost hi va haver més de 3.100 urgències cada mes. El pic més elevat del 2019 es va produir el juliol amb 3.226 urgències ateses. Això es deu, principalment, al fet que durant l'estiu és quan es fan més activitats a l'aire lliure i poden haver-hi més accidents.

Per altra banda, l'hivern torna a ser una època d'alt voltatge a Urgències. El mes de desembre, els refredats i grips solen ser un dels principals factors que saturen el servei. El desembre del 2019 es van fer 3.059 atencions i el mateix mes del 2021 van ser 3.022.
 

Quins són els dies de la setmana amb més afluència?
Segons els mateixos sanitaris d'Urgències, els dies amb més activitat són el divendres i el cap de setmana. Principalment, el dissabte i diumenge és quan s'acumulen més urgències i quan el servei està més saturat. Això es dona, principalment, per dos fets: es fan més activitats i hi ha els centres d'atenció primària tancats.

Quines són les hores amb més afluència?
Segons les dades, la franja horària amb més activitat a Urgències és de 10 a 11 del matí. Aquesta és l'hora amb més atencions del dia. La franja amb menys saturació és durant la matinada, de les dotze de la nit a les set del matí. L'activitat remunta a partir de les 8-9 h, es redueix al migdia (entre la una i les dues) i torna a repuntar durant la tarda fins cap a les 21 h, quan torna a baixar.


Quina és la gravetat de les Urgències?
A Olot, el 2019 es van fer 35.715 urgències, quatre mil més que el 2021. Aquest 2022 va camí de recuperar del tot les xifres de fa tres anys, però s'agafa l'últim any abans de la Covid com l'any de referència perquè és l'últim sense l'impacte del virus.

De les 35.715 urgències del 2019, el 65% van ser lleus o menys greu. Són les considerades urgències banals (mals de cap, infeccions d'orina, contusions, mal de coll, etc.) que no posen en risc la vida del pacient. En canvi, tres de cada deu atencions van ser a pacients en estat greu, molt greu o crític.

El Servei d'Urgències de l'Hospital d'Olot va viure el 2021 un repunt de les urgències "molt greus". Respecte al 2019, aquesta tipologia es va incrementar desmesuradament i van passar de les 273 a les més de 4.700. Això es pot explicar per la presència de la covid.

Arxivat a