​Repunt de Covid a la Garrotxa: més positius i el doble d'ingressos

El mes de juny s'han detectat més casos que el maig i els ingressos a l'Hospital d'Olot s'han doblat

Els casos de Covid han augmentat lleugerament aquest mes de juny a la Garrotxa
Els casos de Covid han augmentat lleugerament aquest mes de juny a la Garrotxa | Martí Albesa
01 de juliol del 2022
Actualitzat a la 13:59h
Ja no es parla d'onada (seria la setena), però sí que es pot parlar de repunt de casos a tot el país i, per tant, la Garrotxa no n'ha quedat al marge. Segons les dades consolidades del Departament de Salut que van fins al dia 26, els positius a la comarca han augmentat lleugerament aquest mes de juny (393) respecte al mes de maig (383).

La majoria de contagis que s'han produït a la Garrotxa durant l'últim mes, han estat entre persones de 60 a 79 anys. Aquest grup d'edat representa un 36% del total de positius que han aparegut el mes de juny. Es dona el cas que el juny acumula més positius amb menys testos: el maig es van fer gairebé 2.800 proves PCR i TAR, mentre que aquest últim mes se n'han dut a terme gairebé 1.800.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, el risc de rebrot a la Garrotxa se situa a valors similars el setembre del 2021. Actualment, la comarca té al voltant de 500 punts, lluny dels territoris més afectats com el Berguedà (1.696), el Pallars Sobirà (1.050) o la Segarra (873).
 

Un pacient ingressat a l'Hospital d'Olot. Foto: Martí Albesa


L'Hospital d'Olot dobla els ingressos
On s'ha notat amb més força el repunt de Covid és a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. El centre va ingressar el maig 16 persones i aquest mes de juny han estat el doble, un total de 32. "Hem vist un increment. Hem passat de tenir dos o tres pacients ingressats a vuit", diu el director mèdic de l'hospital olotí, Jaume Heredia, en declaracions a Nació Garrotxa.

De moment, l'Hospital ha arribat a un màxim de 10 pacients ingressats en un mateix dia. Va ser el 27 de juny i feia quinze dies que no s'arribava a aquesta xifra. Heredia explica que entre la segona i la tercera setmana de juliol preveuen que arribi el pic d'aquest repunt que s'està vivint: "No esperem un pic com el de les altres vegades. Preveiem arribar als 15 o 20 pacients, però no esperem posar-os en situacions com havíem tingut fa un any".

Els ingressats tenen una mitjana d'edat de 80 anys
El perfil dels pacients ingressats amb o per Covid a l'hospital d'Olot, principalment és d'edat avançada: la mitjana de les persones ingressades és de 80 anys. A més, hi ha un 40% dels ingressats amb Covid que no van ingressar a l'hospital per culpa del coronavirus, sinó que són "troballes" que s'han fet després que el pacient hagi ingressat per un altre motiu.

El repunt d'ingressos a l'Hospital d'Olot torna a coincidir amb l'època de vacances i Heredia assegura que això els porta a "fer equilibris" per mantenir l'activitat programada. Actualment, hi ha 11 professionals infectats: "Com que ja portem tres anys fent equilibris, de moment, ens n'anem sortint sense desprogramar el moment de gaudi dels professionals, que és molt necessari", diu el director mèdic.
 

Un treballador de l'Hospital d'Olot en un descans. Foto: Martí Albesa


Tot i l'augment de pacients Covid, la situació a l'Hospital d'Olot és molt diferent de la d'altres vegades: la unitat covid està tancada i els pacients es tracten amb el protocol d'una malaltia respiratòria més. "Prenem les mateixes precaucions que un pacient ingressat per grip. Intentarem aguantar-ho així al màxim temps possible si el virus no fa un canvi de forma radical", explica Heredia. I perquè això no passi el doctor garrotxí també demana que la gent es posi la tercera vacuna. Actualment, a la Garrotxa només hi ha un 39% de la població amb tres dosis, una xifra que, segons el director mèdic és baixa i hauria d'arribar al 75% en els pròxims mesos per tal de tenir "un salvavides" que garanteixi l'activitat assistencial que hi ha avui en dia.