​Acció Climàtica, després de la declaració ambiental: «Creiem que la variant és necessària»

La secretària de Medi Ambient, l'olotina Anna Barnadas, valora a NacióGarrotxa el treball fet en el document publicat aquest dimarts

22 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:52h
Acció Clmàtica valora positivament el resultat final de la declaració d'impacte ambiental que ha publicat aquest dimarts. El document, que s'ha elaborat amb només cinc mesos, recull i resol les al·legacions presentades tant per la variant d'Olot com per la de les Preses i inclou diverses consideracions i mesures noves que modifiquen, en part, la concepció de variant que hi havia fa dos anys.

En declaracions a Nació Garrotxa, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, l'olotina Anna Barnadas, assegura que un dels objectius del Departament era evitar que les variants fossin sobredimensionades i considera que la declaració ho aconsegueix. "Moltes al·legacions han estat orientades pel parc natural de la Zona Volcànica i calia atendre al màxim les esmenes que aquest òrgan proposava", ha dit Barnadas.

Per Barnadas, que Acció Climàtica validi i doni llum verda a les variants també significa resoldre problemes ambientals que pateixen a les Preses o l'avinguda Sant Jordi: "Amb la realitat que vivim ara, creiem que aquesta via és necessària. L'Acció Climàtica ha de poder treballar per tot el territori i veiem que a les Preses o a un barri d'Olot s'enfronten a problemes de contaminació i soroll, i, per tant, cal trobar-hi una solució".
 

Anna Barnadas, en una imatge d'arxiu. Foto: Martí Albesa.


"Ens demanava ser Acció Climàtica per a tota la comarca"
Sobre les demandes de sectors naturalistes de frenar les variants, la secretària general de Medi Ambient diu el següent: "Podríem compartir amb aquests sectors que si s'hagués fet la feina de mobilitat abans, podríem valorar si és o no necessària la variant. Però ara mateix, i havent assolit que fos un 1+1 i no el projecte estratosfèric que havíem visualitzat, pensem que és una carretera dimensionada". Barnadas també ha afegit que "podem estar d'acord que la Garrotxa necessita un canvi de mobilitat, però ara mateix no ens imaginem provocant deu anys per tenir un canvi basat en una mobilitat diferent que demanaria molt més transport públic. Això sabem segur que s'endarreriria molt i coneixent la pressió que estan sotmesos alguns punts de la comarca ens demanava ser Acció Climàtica per a tota la comarca i pensem que és una bona solució".

L'avançament de Territori
Per últim, preguntada sobre l'avançament de la licitació del projecte constructiu de les variants, Barnadas ha deixat clar que no els va sorprendre: "Entenem que el que volia dir Territori era que començarien a preparar tota la licitació i, de fet, la licitació estava condicionada a la nostra declaració. Es tractava d'un pas per avançar feina i entenem que va ser amb aquesta voluntat".

Amb la declaració d'impacte publicada aquest dimarts per Acció Climàtica, ara Territori ja podrà completar la licitació que va iniciar fa uns mesos i que està prevista que s'atorgui aquest estiu. Posteriorment, l'empresa encarregada de la redacció del projecte executiu de les dues variants tindrà un any per presentar un document que ja serà el definitiu abans de l'inici de les obres. 
Arxivat a