1 de 10
medi ambient

​El Govern presenta a la Garrotxa el full de ruta en biodiversitat

Una de les línies més destacades que ha anunciat Acció Climàtica a la Fageda d’en Jordà és la creació d’una nova llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en la roda de premsa d'aquest divendres a la Fageda d'en Jordà | Pau Masó
per Pau Masó, Santa Pau, Catalunya | 3 de juny de 2022 a les 13:04 |
Aquest article es va publicar originalment el 3 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Enmig de la Fageda d’en Jordà, un dels primers espais naturals que es van protegir a Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica ha anunciat aquest divendres les estratègies que vol seguir per tal de conservar la biodiversitat. La consellera Teresa Jordà ha explicat que els últims estudis indiquen que “s’ha perdut una mitjana d’un 25% de biodiversitat en els últims 17 anys”. Això, ha dit Jordà, és una situació “que ens preocupa i ens ocupa” perquè “dilapidar el capital natural d’un país és una estratègia absolutament contrària a construir resiliència”. 

En aquest sentit, el Govern ha anunciat que una de les accions més rellevants que pretén tirar endavant en matèria de biodiversitat és un nou marc legal a través d’una nova llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya. “Aquesta llei la comencem a treballar aquest 2022 i tenim la voluntat que s’acabi aprovant abans de la finalització d’aquest mandat”, ha assegurat la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas


Vuit nous Plans de Protecció del medi Natural i el Paisatge


La nova legislació haurà de servir per posar ordre en la gestió de l’ús i els accessos que es fan a la biodiversitat. “La llei ens posa unes bases per intentar abordar les principals problemàtiques que hem tingut en la conservació del medi natural del nostre país”, ha assegurat Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natura. Vilahur també ha assegurat que aconseguir aquests objectius “no serà ràpid” i per això, el secretari general també ha anunciat que s’impulsaran vuit Plans de Protecció del Medi Natural i el Paisatge en els pròxims dos anys. Es començarà a treballar per implantar aquests plans al Delta de l’Ebre, el Delta del Llobregat, però també altres espais com l’Alt Pirineu o Aiguamolls de l’Empordà. 


Un pla integral per la gestió de l'ús públic dels espais naturals


Vilahur també ha anunciat que s’està elaborant en un pla integral per abordar la gestió de l’ús públic a parcs, gorgues o espais naturals del país. El director general ha assenyalat que la nova llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat ha d’ajudar a posar un marc que faciliti la convivència entre institucions i agents: “Ens trobem amb una multiplicitat de competències brutal: l’ACA, els municipis, la Generalitat, competències en activitats agràries, forestals... som conscients que cal un marc perquè cadascú de nosaltres tinguem clar com ordenem aquest territori i el fem compatible”. 


A part de l’àmbit legislatiu, el full de ruta del Govern en matèria de biodiversitat també vol fer més eficient “l’administració ambiental” a través de l’Agència de la Natura; avaluar i reenfocar accions que no s’han fet en el període 2018-2022 de l’Estratègia del Patrimoni Natural; i fomentar la participació en les polítiques i accions de biodiversitat dels pròxims anys. 

 

Participació