​La Garrotxa crearà un laboratori de pràctiques feministes

Es tracta d’un espai de formació i trobada que aquest 2022 anirà enfocat a joves i persones feministes

Presentació de la tercera edició de la campanya 'Retalla les violències'
Presentació de la tercera edició de la campanya 'Retalla les violències' | Pau Masó
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:58h
La Garrotxa fa un pas més cap a una societat més conscient i sensibilitzada amb les qüestions de gènere. Aquest 2022, des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i amb el suport del Consell Comarcal, es desenvoluparà un nou concepte de trobada feminista. Sota el nom de “laboratori de pràctiques feministes”, vol ser un espai de relació, formació i sensibilització amb mirada feminista. 

El laboratori consisteix en trobades periòdiques que incorporen formació, moments d’intercanvi o d’expressió artística. Cada trobada es pensarà de forma específica segons les necessitats i voluntats dels participants. Aquest 2022 els laboratoris es faran amb dos col·lectius específics: els joves i aquelles persones o entitats feministes. 

Pel que fa als joves, es crearà un grup d’adolescents de diferents pobles de la comarca d’entre 15 i 21 anys. El grup es trobarà cada primer dissabte de mes de dotze a cinc de la tarda. El grup d’adults anirà adreçat a grups de dones, entitats feministes i LGTBI+ i també tots aquells ciutadans que vulguin assistir-hi a títol individual.

Aquest segon grup es reunirà un diumenge al mes també de les dotze a les cinc de la tarda. Les trobades dels dos laboratoris tindran lloc en un municipi diferent cada vegada. 

Que els laboratoris generin accions
“La intenció és que els ciutadans puguin guiar-nos i dir-nos quines línies hem de seguir”, diu Anna Casamitjana, coordinadora dels Serveis d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. I és que dels laboratoris en sortiran campanyes, projectes o accions que es desenvoluparan en un futur. En definitiva, busquen ser espais d’aprenentatge, intercanvis d’experiències i dinamització comunitària en l’abordatge de les violències de gènere.

Per a Maite Marcó, coordinadora de Relacions Familiars del Consorci d’Acció Social, els laboratoris han de ser espais que han arribat per quedar-se: “La intenció és que això es quedi com a cultura garrotxina i cultura feminista. Aquest any comencen els laboratoris per tal de crear i així, l’any que ve, tenir accions que tindran a veure amb el que han treballat aquest any els dos laboratoris i que això es pugui quedar dins la dinàmica”. 

Sota el paraigua de la campanya Retalla les violències
El laboratori de pràctiques feministes és una de les accions que es desplegaran sota el paraigua de la campanya Retalla les violències, enganxa les cures que impulsa el Consell Comarcal de la Garrotxa. Aquest 2022 serà el tercer any que es desenvolupa la campanya i també comptarà amb formacions de gènere a tècnics i polítics de la comarca, accions enfocades a abordar les violències sexuals en espais d’oci nocturn (com Punts Lila o formacions sobre dispensació responsable d’alcohol) i activitats artístiques o dinamitzadores als municipis.