El Col·legi d’Arquitectes de Girona premia cinc obres olotines

L’entitat ha entregat aquest cap de setmana els Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona 2022

«La casa del demà» d'Anau Vergés
«La casa del demà» d'Anau Vergés | COAC
Redacció
30 de maig del 2022
Actualitzat el 31 de maig a les 10:58h
Com en gairebé cada edició, aquest any els Premis d’Arquitectura de les comarques gironines han tornat a tenir representació olotina. El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ja fa 24 anys que entrega aquests guardons que distingeixen les millors obres de l’últim any.

En aquesta edició, el jurat del COAC ha premiat 16 obres, entre les quals cinc tenen segell garrotxí. A la categoria d’Arquitectures, s’ha atorgat una menció a la Casa Nus d’Olot, obra d’Arnau Vergés. El jurat ha destacat que es tracta “d’un exercici de sutura d’una illa en transformació, en què se segella de forma valenta la mitgera d’un edifici de pisos amb el que queda d’un habitatge unifamiliar antic. Es resolen amb habilitat la seva integració amb l’exterior i de forma suggeridora els espais de l’interior de l’habitatge”

En l’apartat de Rehabilitació, també s’ha atorgat una menció especial a la Casa del Demà d'Olot també d’Arnau Vergés. El jurat ha considerat que és una “adaptació que reivindica la casa existent, en un ‘as found’ com a actitud i amb un important segon pla dels recursos afegits. Subtil enllaç de la casa amb el jardí: es reinterpreta una antiga galeria i s’estén pel jardí per incorporar els annexos, en una barreja de reixa i gelosia amb la textura i la minuciositat de les antigues fusteries”.

En Interiors, el jurat ha entregat el guardó a l’Estudio Além d’Olot per a l’Habitatge a la fàbrica de can Descals. El jurat comenta que “la casa es torna a habitar i s’adapta un nou programa que s’hi suma de forma harmònica. Sense esborrar les empremtes, com una veladura, sembla una capa més que a cada espai depara una sorpresa. Fins i tot el color profund dels banys hi contribueix. Els elements, com les finestres, portes o bigues, a vegades recol·locats, revelen el pòsit de la seva història i els materials hi remeten”.

Doblet de Lluèrnia
En la categoria d’obres Efímeres, dos muntatges de Lluèrnia. El premi se l’ha emportat l’estudi Unparelldarquitectes que juntament amb Xevi Rodeja i Clàudia Calvet van dur a terme l’obra Fontada a les Fonts de Sant Roc. Segons el jurat, ”la utilització d’un element fora de context transforma d’una manera radical un espai obert a l’exterior. Amb un únic recurs, un llum, es defineix un ambient que —amb reminiscències d’una antiga aranya— es converteix en un saló de música a l’aire lliure”.
 
Però en aquesta mateixa categoria, l’olotí Xavier Bayona també s’ha emportat una menció per Habitare, l’obra que va crear per Lluèrnia al carrer dels Sastres. El jurat reconeix aquesta obra com una “intervenció molt suggeridora i imaginativa a la bastida d’una mitgera: instal·lació que convida a deixar-se endur pels somnis i evoca records que sempre ens interpel·len, des dels escrostonaments de les mitgeres per donar vida on no n’hi ha”.

A més d’aquests premiats, el COAC també va valorar com a finalistes vuit altres projectes garrotxins. En total s’han entregat 16 premis i hi va haver 46 finalistes en uns guardons que s’han entregat aquest cap de setmana a la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. A l’acte hi van assistir unes 250 persones.
 

'Habitare', obra de Xavier Bayona. Foto: COAC
 

El projecte 'Habitatge a la fàbrica'. Foto: COAC
 

'La casa Nus' d'Olot d'Arnau Vergés. Foto: COAC
 

L'obra 'Fontada'. Foto: COAC