​La Garrotxa impulsa un pla per trobar l’equilibri laboral

Diversos agents econòmics i socials formaran part d’un treball d’anàlisi per resoldre la falta de perfils laborals que hi ha a la comarca

Una treballadora del SOC i un usuari, en una imatge d'arxiu
Una treballadora del SOC i un usuari, en una imatge d'arxiu | ACN
24 de maig del 2022
Actualitzat el 25 de maig a les 12:45h
“Ens arriben moltes ofertes de treball i no podem donar resposta”. D’aquesta manera ha resumit el regidor de Promoció Econòmica d’Olot, Estanis Vayreda, el problema que des de fa anys viu la Garrotxa. La demanda laboral és més gran que l’oferta, és a dir que els empresaris busquen treballadors, però no en troben. I com a conseqüència, les empreses veuen frenades les expectatives de creixement.
 
Per aquesta raó, des de l’Ajuntament d’Olot i l’Agència Dinàmig han decidit impulsar un “pla de talent” que té l’objectiu de definir accions a curt, mig i llarg termini que afavoreixin la captació de talent a la comarca. Sota el nom de “Olot talent”, el pla preveu concretar diferents conclusions que serveixin tant a administracions, empresaris com a altres actors, per redreçar el desequilibri entre l’oferta i la demanda laboral que hi ha actualment a la Garrotxa.
 
El pla compta amb la direcció de Xavier Marcet, a través de l’empresa Lead to Change, qui dinamitzarà, coordinarà i farà l’assistència de tot el procés. Els següents mesos, està previst que Marcet i el seu equip facin entrevistes a empresaris, tallers a diversos actors o reunions amb intermediaris d’ocupació. Al setembre, està previst presentar el document amb les conclusions i accions que han de servir per resoldre el buit que hi ha ara mateix al mercat laboral garrotxí.  
 

Representants dels diferents actors que formaran part del nou pla.  Foto: Ajuntament Olot

  
4 de 10 ofertes laborals han quedat desertes
I és que el 41% de les ofertes que han arribat a l’Àrea d’Ocupació de les Mates d’Olot aquest 2022 han quedat desertes. Els sectors que més hi destaquen són l’hostaleria, el lleure i el comerç. Però també hi ha llauners, electricistes o mecànics. “Ens falten càrrecs entremitjos. Ens preocupa, per exemple, no trobar cuiners”, assegura el president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Gerard Xifra. Qui també creu que cal entendre que “hi ha més vida més enllà de la universitat”, ja que al sector li costa trobar persones amb el títol de grau mitjà.
 
Amb l’objectiu de resoldre aquestes situacions, l’”Olot Talent” vol posar “deures” tant a empresaris, educadors, treballadors com també a les administracions. I és que la idea del pla és que sigui un document “transversal”. Segons Marcet, la idea és “resoldre els perfils professionals que falten ara mateix, però també els que faltaran en el futur”.
 
L’”Olot Talent” té la voluntat de captar el talent local, però també el de les comarques veïnes com Gironès o Osona. L’àmbit del document serà comarcal i tindrà un pressupost de 15.000 euros. La iniciativa compta amb l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Euram-Campus Garrotxa, els instituts de la comarca, els sindicats i administracions com l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarca.
Arxivat a